Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ II


Απροσδοκητα μεγαλη η αποψινη συγκεντρωση στα προπυλαια του Παν/μιου.
Η επιτυχια της και η μη αναμενομενη προσελευση τοσου πληθους ανθρωπων και με τετοιο παλμο, αναγκασε τους οργανωτες της να επαναλαμβανουν ξανα και ξανα την εκπληξη τους και να ευχαριστουν τους Αθηναιους για την ανταποκριση τους στο καλεσμα τους και την τοσο θερμη παρουσια τους.
Ολοι οι ομιλητες διακοπτονταν απο αυθορμητα συνθηματα του κοσμου στα πιο καιρια σημεια της ομιλιας τους.

Οι σημαιες της Ισπανιας και της Ελλαδας δεσποζαν. Δεξια κι αριστερα τους οι σημαιες αλλων ευρωπα'ι'κων κρατων, προς τιμην του Μεγαλου Ελληνα μουσικοσυνθετη και αγωνιστη, του Μικη Θεοδωρακη!

Ο Πρυτανης του Παν/μιου Αθηνων Θ. Πελεγρινης εκανε την εισαγωγη εκ μερους της παν/κης κοινοτητας κι ευχαριστησε για την ανταποκριση των Αθηναιων.

Ακολουθησε ο Μικης Θεοδωρακης. Ο,τι προλαβα να σημειωσω η θυμαμαι απο τον φλεγομενο χειμαρρο των λεξεων του:
- Η Ελευθερια δεν χαριζεται, κερδιζεται!
- Συνθηκες πισω απο την πλατη και ερημην του Λαου ειναι ακυρες.
- Επιορκη κυβερνηση απο εντολοδοχους αγνωστων δανειστων...

Στη συνεχεια ο Γ. Κασιματης. Ανελυσε το "μνημονιο", τονισε την αντισυνταγματικοτητα του, την μη παρουσιαση του μεχρι και σημερα στη Βουλη και την πρωτοφανη, εν κρυπτω, αποδοχη απο επιορκους εκχωρησης ολης της δημοσιας περιουσιας σε αγνωστους δανειστες και την τρο'ι'κα, συμφωνα με το αρθρο του αρ. 4. Τονισε οτι ο Ανωτατος Αρχων, βασει του Συνταγματος, εγγυητης της Εθνικης Ανεξαρτησιας και εδαφικης ακεραιοτητας της Χωρας εχει παραβει τον ορκο του.
Απευθυνομενος στους δημοσιογραφους, τους συνεστησε ν' αρχισουν να εκτελουν το καθηκον που τους επιβαλλεται απο τις αρχες της Δημοκρατιας, αλλιως να γνωριζουν οτι η αγανακτηση των πολιτων πολυ συντομα και δικαιως θα στραφει και εναντιον τους και σε βαθμο, ισως, απροσμενο. Ειπε οτι συναινεση η οποια δεν εχει την αποδοχη του Λαου δεν ειναι συναινεση. Συναινεση για την εκποιηση Δημοσιας Περιουσιας η την μακροπροθεσμη ενοικιαση της, χωρις κερδος γι' αυτους στην οποια ανηκει, τον Λαο, ειναι ενα και το αυτο και δεν ειναι αποδεκτη.

Ο Ν. Μαριας βροντοφωναξε οτι η Νεα Ελλαδα ερχεται και θα παραπεμψει στη Δικαιοσυνη τους επιορκους και κλεφτες και να το εχουν αυτο υπ' οψη τους.
Αναφερθηκε, γενικα, σε πολιτικους αλητες!

Ο Κ. Μπεης αναφερομενος στην ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ Καγκελαριο την απεκαλεσε,
η ευρωπαια πουτανα Μερκελ.
Αξιωσε την καταβολη απο τη Γερμανια των γερμανικωνεπανορθωσεων και την αξια του κλαπεντος απο τα γερμανικα στρατευματα αποθεματος χρυσου της Τ. της Ε. που ανερχονται σε σημερινη αξια, συνολικα, σε 162 δις ευρω, χωρις τους οφειλομενους, μεχρι σημερα, τοκους. Επισης την επιστροφη των κλοπιμαιων απο επιορκους πολιτικους. Καταληγοντας τονισε οτι ο ελληνικος λαος δεν χρωσταει τιποτε και σε κανενα.

Ο Κ. Χρυσογονος τονισε οτι το πολιτικο συστημα εχει καταρρευσει και χρειαζεται η αναδειξη νεων πολιτικων ηγεσιων, μεσα απο λα'ικες συνελευσεις που θα προελθουν απο κινητοποιησεις του κοσμου, χωρις καμμια κομματικη χροια η δε Βουλη που θα αναδειχθει κατ' αυτον το τροπο να ψηφισει νεο Συνταγμα που θα προβλεπει, περαν των αλλων, αυστηρες ποινες για ολους τους βουλευτες, του Ανωτατου Αρχοντος συμπεριλαμβανομενου, για πραξεις επιορκιας και καταχρησης η κλοπης δημοσιου χρηματος.

Η ομιλια του Γ. Κατρουγκαλου, λογω χαμηλης εντασης των μικροφωνικων εγκαταστασεων αλλα και του τονου της φωνης του δεν ακουστηκε ευκρινως.

Ολοι οι ομιλητες τονισαν την αναγκη το κινημα που δημιουργηθηκε με πρωτοβουλια του Μικη Θεοδωρακη να ελθει σε επαφη με αλλα κινηματα χωρις κομματικη χροια που εχουν δημιουργηθει η θα δημιουργηθουν και να συνδιαλεχθουν με αυτα.

Τελος κληθηκε το συγκεντρωμενο πληθος να βαδισει προς την Πλατεια Συνταγματος και τη Βουλη και να συναντηθει με το κινημα των αγανακτισμενων πολιτων.

Εκει, πλεον, εγινε πανζουρλισμος. Πληθος αμετρητο. Αυτοματος συντονισμος συνθηματων και των δυο μεγαλων κινηματων.


υγ.
το ωραιοτερο συνθημα το ειδα γραμμενο με καλλιγραφικα γραμματα,
στα χειλη μιας μικρης, μαραμαρινης, διακοσμητικης γλαστρας
σ' ενα ακρο ενος απο τα μαρμαρινα κιγκλιδωματα της Πλατειας Συνταγματος:

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: