Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

... RENE CLAIR...

... " Εκατομμυριο " (1931)...

του RENE CLAIR, ψευδωνυμο του Rene Chomette. Γεννηθηκε στο Παρισι στις 11 Νοεμβρη 1898. Δημοσιογραφος το 1919, υστερα ηθοποιος. Απ' τους κορυφαιους πρωτοπορους του γαλλικου και παγκοσμιου κινηματογραφου!

*****

Στο " Εκατομμυριο " , που διαδεχτηκε το "Κατω απ' τις στεγες του Παρισιου" και το ξεπερασε ο Ρενε Κλαιρ πηρε την υποθεση απο ενα ασημαντο βωντεβιλ του Ζωρζ Μπερ και του Γκιγεμω. Ο ηρωας, που κυνηγουσε ενα χαμενο κερδισμενο λαχειο, καταδιωκοταν κι αυτος με τη σειρα του απο αδεξιους η κακοβουλους φιλους κι απ' το πληθος των προμηθευτων: το χασαπη, τη γαλατου, τον ψωμα, που χαρακτηριζονταν με μερικα σκηνικα σκευη, οπως στα βωντεβιλ του Λαμπις.

Το σακκακι οπου ηταν κρυμμενο το λαχειο ειχε αγοραστει απο ενα τενορο κι η καταδιωξη συνεχιζεται στην Οπερα.[... ].

Βοηθημενο απο το ρυθμο του, το διαλογο του, το θεμα του, την ειρωνια του, την τρυφεροτητα του ακομα, το " Εκατομμυριο " δεν εχασε ποτε τη δροσια και τη χαρη του. [... ].

( τα ανωτερω απ' το: " η ιστορια της τεχνης του κινηματογραφου ", του GEORGES SADOUL, μτφ. Αντωνη Μοσχοβακη, εκδ. φεξη, αθηνα 1960 )

* το ειδα στη ρωμη, παρακολουθωντας σειρα μαθηματων τη περιοδο 1962-63, στo centro provinciale per i sussidi audiovisivi.