Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Τρίτη 24 Μαρτίου 2009


- Εις τας επανειλημμενας μετα των Αγγλων υπουργων εμπιστευτικας συνομιλιας μου, προσεπαθησα να τους καμω να εννοησουν οτι οι Επτανησιοι και γ ε ν ι κ ω τ ε ρ ο ν οι Ελληνες ειχον σχηματισει ολεθριαν ιδεαν εκ της αγγλικης πολιτικης, και επεστησα την προσοχην των επι των αναποφευκτων του πραγματος συνεπειων.

" Ε π ιθ υ μ ε ι τ ε ", τοις ειπον, " να καμετε τους Ελληνες να
λ η σ μ ο ν η σ ο υ ν και αυτο το ονομα του εθνους και της πατριδος, και το συστημα σας τους οδηγει εις ολως αντιθετον αποτελεσμα. Παρεδωσατε την Παργαν εις τον Αλη Πασσαν ελπιζοντες να απλοποιησετε τας μετα της Πυλης σχεσεις σας, αλλ' αυται θα περιπλακουν λογω των ταραχων ας η παραδοσις της Παργας θα προκαλεσει τοσον εν Ηπειρω οσον και εις την λοιπην Ελλαδα. Ο στρατηγος Μαιτλανδ μ ε τ α χ ε ι ρ ι ζ ε τ α ι
τους συμπατριωτας μου ως Ι ν δ ο υ ς. Αλλ' ουτοι θα α ν τ ι-
δ ρ α σ ο υ ν και θα εχετε λιαν σοβαρας δυσχερειας εις ην στιγμην δεν θα το περιμενετε. Τελος παντων προσεξατε και υπολογισατε εκ των προτερων τους καρπους της απελπισιας. Το ιδικον σας συστημα κυβερνησεως θετει τους γειτονευοντες Ελληνας εις το διλημμα η να καταστραφουν η να λαβουν τα οπλα. Μοιραιως θα προστρεξουν εις το τελευταιον και θα σας εμβαλουν εις περιπλοκας μακρας των οποιων κανεις δεν δυναται να προιδη την λυσιν."

( του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, απο τα " Απομνημονευματα - Επισκοπηση της Πολιτικης μου Σταδιοδρομιας ", μτφ. Μιχ. Θ. Λασκαρι, καθ. Παν/μιου Θεσ/νικης, εκδ. " ΜΠΑΥΡΟΝ ", αθηνα )



[...]. Οι Βρετανοι προτιμουσαν να εχουν τους Τουρκους και οχι τους Ελληνες στη στερια απεναντι απο την Κερκυρα. [...].

( του DOUGLAS DAKIN, καθηγητου της Ιστοριας στο Κολεγιο Birkbeck του Παν/μιου του Λονδινου και αντεπιστελλοντος μελους της Ακαδημιας Αθηνων, απο το " Ο Αγωνας των Ελληνων για την Ανεξαρτησια 1821-1823 ", μτφ. Ρενας Σταυριδη- Πατρικιου, Γ' εκδ. Μ.Ι.Ε.Τ, αθηνα 1999 )