Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Δεκαπενταυγουστος...
















... πανω, αναμνηστικη , εγχαρακτη, μαρμαρινη πλακα προς τιμην των Φαλαταδιανων εργατων που βρηκαν την εικονα της Παναγιας
(Ευαγγελισμος της Θεοτοκου).

... κατω, αναμνηστικη, αναγλυφη, μαρμαρινη πλακα που παριστανει τους Φαλαταδιανους εργατες.

Το μνημειο βρισκεται στη βαση της κλιμακας που οδηγει στην εισοδο του Καθεδρικου Ναου του χωριου Φαλαταδος της Τηνου.

















" [... ]. Πρωτη η Τηνος μεταξυ των νησιων του Αιγαιου υψωσε τη σημαια της Επαναστασεως κατα το ετος 1821 και ο Τουρκος διοικητης εσωθη με την επεμβαση του Γαλλου προξενου των Κυκλαδων, που ειχεν εδρα την Τηνον. [... ] "

( σελις 46 )


" [... ]. Στις 31 Μαρτιου 1821 πρωτος απο ολους τους οικισμους των Κυκλαδων που εκηρυξε την Επανασταση του 1821 και υψωσε την επαναστατικη σημαια υπηρξεν η κωμοπολη του Πυργου της περιφερειας Πανορμου της Τηνου με πρωτοπορο και πρωτεργατη το Γεωργιο Παλαμαρη. [... ] "

( σελις 261 )


" [... ]. Στις 20 Απριλιου 1821 εκηρυχθη η Επανασταση στη πολη και πρωτευουσα της Τηνου. Τα πληθη των Τηνιων απο τα Ορθοδοξα και Καθολικα χωρια κατεβηκαν στην πολη και μαζι με τους κατοικους της προεβησαν στη συγκροτηση Συνελευσεως. Καθηκοντα Διοικητη και Επαρχου Τηνου ανεθεσαν στο Μητροπολιτη Γαβριηλ. [... ]. Η Συνελευση ειχε μετατραπη σε πομπη. Με συνθηματα επαναστατικα μετεβη στις παραλιακες οικιες του Αντωνιου Ναζου (Κληρονομων Κριαρα) και Κουζοβικ (Κληρονομων Ευαγγελιας Λαγουρου) που κεινται στο τερμα της συνοικιας Παλαδας και παρελαβε την Επαναστατικη σημαια των Φιλικων. Αυτη εφερε Σταυρο διασταυρωμενο με δυο δορατα και επανω σ' αυτον μια γλαυκα. Η σημαια εκαλειτο μπαντιερα. [... ] "

( σελις 263 )


" [... ]. Στις 30 Ιανουαριου του ετους 1823 ο Δημητριος Βλασσης η Πασας και κατ' αλλους ο Εμμανουηλ Ματσας η Σπανος απο το Φαλαταδο, κοντα στο πηγαδι ισοπεδωνε χωματινο σωρο. Η αξινη προσεκρουσε σε ξυλο και το εχωρισε σε δυο. Εξαλλος απο χαρα ανεσυρεν απο τη γη το ενα τεμαχιο και διεπιστωσεν οτι τουτο παριστανε τον Αγγελο. Υστερ' απο λιγο ο συγχωριανος του Ζουνακης Βιδαλης ανευρε και το αλλο που παριστανε τη Θεοτοκο. Τοιουτοτροπως με τη συνενωση των δυο τεμαχιων ανευρεθη ο πολυτιμος θησαυρος. Ευθυς αμεσως η ειδηση διεδοθη σ' ολοκληρο το νησι και οι κατοικοι προσηλθαν να προσκυνησουν το Σεπτο Εικονισμα. Μεταξυ τουτων και η Αγια Πελαγια που μολις αντικρυσε το Εικονισμα ελιποθυμησεν απο συγκινηση. [... ]. "

( σελις 330 )


( απο, " Η Τηνος επι τουρκοκρατιας και κατα τον αγωνα του
1821 ", μερος τριτον, υπο Γεωργιου Ι. Δωριζα, αθηνα - 1978 )