Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Διαβασα:

- " Βαθος ειναι να καταλαβαινεις την ουσια των πραγματων και να πασχιζεις για τη διαιωνιση του νοηματος της υπαρξης τους. Ευκολια ειναι η επιφανεια, η προσπαθεια να δειξεις οτι εισαι σπουδαιος, ομορφος, οτι κολυμπας σαν δελφινι, οτι ντυνεσαι αψογα και σε αγαπουν οι γυναικες. [...] ".

- " Εγω νομιζω οτι ο τελικος προορισμος του ανθρωπου ειναι η τεχνη. Ολα τ' αλλα μας αφηνουν στο πλαισιο του ζωου: τρωμε, ερωτοτροπουμε, κοιμομαστε. Ο σκοπος ειναι πως θα μετουσιωσεις, πως θα μορφοποιησεις αυτο το θαυμα που ειναι η ζωη".


( του ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΚΛΗ, απο συνεντευξη του στον Θαναση Λαλα και Μανο Τσιλιμιδη. στο free press περιοδικο εντυπο "FaQ", τευχος 48/26-3-09 )

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

...LIGHTS ON!

... LIGHTS OFF, ΠΑΡΑΚΑΛΩ... !

Η ΑΝΑΠΟΔΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ... 10-9-8-...

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

... ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ...

η επισημη ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
( απο το " ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΝ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ", εκδοσις πρωτη, εν Κορινθω, Α' Ανεξαρτησιας, αωκβ' - αναστατικη εκδοση 1975 )
* ΚΑΝΤΕ ZOOM ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΥΚΟΛΑ


"... ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ, ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ 25.000.000 ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ."





... ειπωθηκε απο τον ΠΟΥΣΚΙΝ!





( απο το βιβλιο του Λεωνιδα Μπολισακωφ. Δειτε σχετκα σε προηγουμενη αναρτηση )
του ΘΕΟΦΙΛΟΥ ( ο ΡΗΓΑΣ και ο ΚΟΡΑΗΣ υποβασταζουν την Ελλαδα )


[ ...]. Στο Συνταγμα του, ο Ρηγας προεβλεπε την ιδρυση ενος Βαλκανοασιατικου κρατους, με επικρατουσα παιδεια την ελληνικη. Στην πραγματικοτητα, επροκειτο για την Τουρκικη Αυτοκρατορια, χωρις τους Τουρκους δυναστες και χωρις τους "χριστιανους πασαδες", δηλ. τον Πατριαρχη, τους δουλοπρεπεις επισκοπους και ολους εκεινους που ευημερουσαν απο τη συνεργασια τους με την οθωμανικη εξουσια. Το κρατος αυτο, η Ελληνικη Δημοκρατια, μολονοτι θα περιλαμβανε ανθρωπους απο διαφορετικες φυλες, με διαφορετικες γλωσσες και διαφορετικες θρησκειες, θα ηταν ενα και αδιαιρετο. Ολοι -ακομη και οι μουσουλμανοι- θα ειχαν το δικαωμα να ψηφιζουν και να παιρνουν δημοσια αξιωματα. Υποτιθεται πως επισημη γλωσσα της Διοικησης θα ηταν τα ελληνικα και πως η Διοικηση αυτη θα ηταν κεντρικη, δεδομενου οτι οι Σλαβοι και οι Ρουμανοι ηγετες, οπως και οι σημαινοντες Ελληνες, θα απολαμβαναν τα αγαθα μιας ελληνικης παιδειας. [ ...].





( του DOUGLAS DAKIN. Δειτε, σχετικα, στις προηγουμενες αναρτησεις )
ΑΣΜΑ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΡΙΟΝ ανωνυμο εργο του ΚΟΡΑΗ, παρουσιασμενο απο τον αειμνηστο ερευνητη-βιβλιογραφο ΦΙΛΙΠΠΟ ΗΛΙΟΥ.
εκδ. Ε.Λ.Ι.Α., αθηνα 1982

* ΚΑΝΤΕ ZOOM ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ 2 ΑΥΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 10 ΤΟΥ ΑΣΜΑΤΟΣ.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

... ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ...





... Η ναυμαχια του Ναβαρινου (του Louis Ambroise Garneray)

" Η νικη των Συμμαχων στο Ναβαρινο χαιρετισθηκε με μεγαλο ενθουσιασμο απο τους Ρωσους και με καποια ανησυχια απο τους Γαλλους. Η Βρετανικη Κυβερνηση υποδεχτηκε ψυχρα την ειδηση, θεωρησε σχεδον ατιμωτικη τη νικη, και μεσα στην αμηχανια της δεν ηξερε σε ποιον να καταλογισει ευθυνες, στον Καννινγκ η στον Κοδρινγκτον. Ο Ουελινγκτον ειπε αργοτερα οτι η ολη πολιτικη του Καννινγκ απεναντι στο ελληνικο θεμα επρεπε να ειχε αναχαιτισθει στα πρωτα της σταδια, [...]. Στην αρχη, επικρατουσε η αποψη πως ο Κοδρινγκτον ειχε υπερβει τις εντολες που ειχε λαβει. Δεν ηταν, ωστοσο, ευκολο να ασκηθει διωξη εναντιον του Αγγλου ναυαρχου, εφοσον η κυριοτερη πηγη των πληροφοριων σχετικα με το τι ειχε συμβει ηταν η προσωπικη του μαρτυρια. [...]. Ο Κοδρινγκτον εδωσε την εντυπωση οτι δεν περιμενε να ξεσπασουν εχθροπραξιες. Απο την αλλη μερια ομως, σ' ενα γραμμα του προς τη Λαιδη Κοδρινγκτον, γραμμενο πριν απο τη ναυμαχια, ο Αγγλος ναυαρχος εκφραζει την πεποιθηση οτι θα επακολουθησει μαχη. [ ...]. Ο Κοδρινγκτον εξαλλου, δεν ανεχοταν τους διπλωματικους ελιγμους, δε συμπαθουσε τους πολιτικους, συμπονουσε τους σκλαβωμενους Ελληνες και ηταν προικισμενος με μεγαλο θαρρος και τολμη. [ ...].



( του DOUGLAS DAKIN, δειτε προηγουμενη αναρτηση )








- Εις τας επανειλημμενας μετα των Αγγλων υπουργων εμπιστευτικας συνομιλιας μου, προσεπαθησα να τους καμω να εννοησουν οτι οι Επτανησιοι και γ ε ν ι κ ω τ ε ρ ο ν οι Ελληνες ειχον σχηματισει ολεθριαν ιδεαν εκ της αγγλικης πολιτικης, και επεστησα την προσοχην των επι των αναποφευκτων του πραγματος συνεπειων.

" Ε π ιθ υ μ ε ι τ ε ", τοις ειπον, " να καμετε τους Ελληνες να
λ η σ μ ο ν η σ ο υ ν και αυτο το ονομα του εθνους και της πατριδος, και το συστημα σας τους οδηγει εις ολως αντιθετον αποτελεσμα. Παρεδωσατε την Παργαν εις τον Αλη Πασσαν ελπιζοντες να απλοποιησετε τας μετα της Πυλης σχεσεις σας, αλλ' αυται θα περιπλακουν λογω των ταραχων ας η παραδοσις της Παργας θα προκαλεσει τοσον εν Ηπειρω οσον και εις την λοιπην Ελλαδα. Ο στρατηγος Μαιτλανδ μ ε τ α χ ε ι ρ ι ζ ε τ α ι
τους συμπατριωτας μου ως Ι ν δ ο υ ς. Αλλ' ουτοι θα α ν τ ι-
δ ρ α σ ο υ ν και θα εχετε λιαν σοβαρας δυσχερειας εις ην στιγμην δεν θα το περιμενετε. Τελος παντων προσεξατε και υπολογισατε εκ των προτερων τους καρπους της απελπισιας. Το ιδικον σας συστημα κυβερνησεως θετει τους γειτονευοντες Ελληνας εις το διλημμα η να καταστραφουν η να λαβουν τα οπλα. Μοιραιως θα προστρεξουν εις το τελευταιον και θα σας εμβαλουν εις περιπλοκας μακρας των οποιων κανεις δεν δυναται να προιδη την λυσιν."

( του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, απο τα " Απομνημονευματα - Επισκοπηση της Πολιτικης μου Σταδιοδρομιας ", μτφ. Μιχ. Θ. Λασκαρι, καθ. Παν/μιου Θεσ/νικης, εκδ. " ΜΠΑΥΡΟΝ ", αθηνα )



[...]. Οι Βρετανοι προτιμουσαν να εχουν τους Τουρκους και οχι τους Ελληνες στη στερια απεναντι απο την Κερκυρα. [...].

( του DOUGLAS DAKIN, καθηγητου της Ιστοριας στο Κολεγιο Birkbeck του Παν/μιου του Λονδινου και αντεπιστελλοντος μελους της Ακαδημιας Αθηνων, απο το " Ο Αγωνας των Ελληνων για την Ανεξαρτησια 1821-1823 ", μτφ. Ρενας Σταυριδη- Πατρικιου, Γ' εκδ. Μ.Ι.Ε.Τ, αθηνα 1999 )

" Σε πληροφορω γι' αυτα που συμβαινουν, και που θα εχουν σοβαρες συνεπειες οχι μονο για τη χωρα μας, αλλα για ολη την Ευρωπη. Η Ελλαδα ξεσηκωθηκε και ανακηρυξε την ελευθερια της. "


( αποσπασμα επιστολης του ΠΟΥΣΚΙΝ, χρον. 1821 )



" Η υποθεση της Ελλαδας μου γεννα θερμη συμπαθεια. "


( αποσπασμα επιστολης του ΠΟΥΣΚΙΝ, χρον. 1823 )
( τα αποσπασματα των επιστολων απο το βιβλιο του Λεωνιδα Μπολισακωφ
" Νεα Στοιχεια για την Φιλικη Εταιρεια", μτφ. απο τα ρωσικα του Κ. Φουντουκιδη, προλογος-επιμελεια Ελλης Αλεξιου, εκδ. " ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ", Αθηνα 1972 )



CLICK ΕΔΩ !

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

... ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ...



αριστερα:του Ιουλιου Βερν, εμπνευσμενο
απο τον θαλασσινο αγωνα των Ελληνων
για την Ανεξαρτησια. Εχει κυκλοφορησει,
παλια, σε διασκευη του Ν. Καζαντζακη
για εφηβους, με τιτλο "Οι πειρατες του
Αιγαιου".
δεξια: για γαλλομαθεις.



αριστερα:πρωτη αγγλ. εκδοση,
του βιβλιου " l' arhipel en feu "
του Ιουλιου Βερν(1885).
δεξια: η πρωτη αμερικ. εκδοση
του ιδιου βιβλιου(1885)
... του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΒΟΛΑΝΑΚΗ - η πυρποληση της τουρκικης ναυαρχιδας στην Ερεσσο της Λεσβου απο τον μπουρλοτιερη Παπανικολη (η πρωτη επιτυχημενη πυρποληση τουρκικου πλοιου, κατα τον θαλλασινο αγωνα για την Ανεξαρτησια )
σημ. αφιερωνεται στη φιλη, ζωγραφο-σκηνογραφο, Τατιανα Β. Ρ.
... Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ του DELACROIX !!!
κατω: ο Υδραιος πυρπολητης Αναστασιος
Ρομποτσης



Κυριακη 24 Αυγουστου 1824

Ητον ηδη εις τα πανια ο Ναυαρχος Μιαουλης οποταν ο Αντιναυαρχος Σαχτουρης αρας απο τους Αρκιους μετα της μοιρας του ευρισκετο εξω της Λειψω. [... ].

Υδραιικα πολεμικα: 10
πυρπολικα: 3- Πιπινος, Ρομποτσης, Θεοχαρης
Σπετζοτικα πολεμικα: 5
πυρπολικα: 1- Καστελιωτης
Ψαρριανα πολεμικα: 5
πυρπολικα: 2- Παπανικολης, Α. Γ. Βουρλος
Συνολο: πολεμικα 20, πυρπολικα 6

Ναυμαχια εις τον πορθμον της Κω
Περι τας 7 ωρας εξεκινησαμεν, θεωρια αξιολογος τα 26 πλοια προοδευονται τα λοιπα του Ελληνικου Ναυτικου ακολουθουν με ευδιον ανεμον διηρημενα εις δυο πτερυγας. Περι τας 9.30 ωρας επλησιασαμεν και αρχισεν ο πολεμος εναντιον μιας φρεγατας ητις εσηκωθη απο την Κω και τρεχει ολαις δυναμεσι να καταφυγει εις το Μπουτρουμι. Τα πυρπολικα μας την εδιωξαν επιμονως αλλα δεν ηδυνηθησαν να την φθασωσιν. [...]. Προς το εσπερας η φεργατα του Ισμαηλ Γιμπαλταρ ηλθε να μας παρη το σοβρανω, της ερριφθησαν ομως επανω δυο πυρπολικα τουτε κπ. Δημητρη παππα Νικολη ψαρριανου, και Ρομποτζη Υδραιου και την ετρεψαν εις φυγην μ' ολον οτι ερριπτε κατ' αυτων μισδραλια ακαταπαυστα. [...]




( απ' το ημερολογιον του πολεμικου βεργαντινου " Η ΑΘΗΝΑ ", του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΑΧΤΟΥΡΗ, πρωτη εκδ. αθηνα 1890- αναστατικη εκδ. βιβλιοπωλειο Διονυσιου Νοτη Καραβια- αθηνα MCMXCIV )

σημ. η αναρτηση αυτη αφιερωνεται στον υδραιο, αγαπητο φιλο και κατευθειαν απογονο του μπουρλοτιερη Αναστασιου Ρομποτση, Γιαννη Θ.

















Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

... παραδοσιακη κεραμεικη της Παλαιστινης...*

... το δεντρο της ζωης
* το κυριοτερο κεντρο της Παλαιστινιακης κεραμεικης και φυσιτου γιαλιου, ειναι η πολις Χεβρων, στη Δυτ. Οχθη, μια απο τις αρχαιοτερες πολεις του Κοσμου.























... εμπνευσμενο
απο το θαυμα
των επτα αρτων
και
των δυο ιχθυων

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

... ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ... διακοσμητικη/εφαρμοσμενη Τεχνη... !

... 21 Μαρτιου, εαρινη ισημερια, διεθνης ημερα αφιερωμενη στη ποιηση. Λογω και της πορειας στην Αθηνα για την ΕΙΡΗΝΗ... το Περιστερι της Ειρηνης... εκτος "προγραμματος" !
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ROBERT CAPA... (... ο ΠΙΚΑΣΣΟ, η συντροφος του-ζωγραφος και συγγραφεας- Francoise Gilot και ο ανηψιος του Javier Vilato. Κυανη Ακτη 1948 )

... ο Πικασσο στο εργαστηρι κεραμεικης...

































Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

... fair weather...





... το μεταλλικο μου βαρομετρο,
τις τρεις τελευταιες μερες,
συνεχως ανεβαινει.
Σημερα δειχνει 1026 mbar!
... η υγρασια επεσε. Κινειται, πια, μεταξυ 40-70%, δηλ. σε ορια που δεν προκαλει δυσφορια!
... ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ...

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

... tapisserie... μια διακοσμητικη Τεχνη!

του Picasso, "GUERNICA" !
του Kave Jonsberg(Nορβηγια), υφανση Else Halling. Βρισκεται στο Δημαρχειακο Μεγαρο του Οσλο.
του Salvador Dali (κατω)
του Juan Miro, σχεδιο για ταπισσερι (κατω)

του Marc Chagal, σχεδιο για τη ταπισσερι που βρισκεται στο Ισραηλινο Κοινοβουλιο (πανω)

... επισης του Marc Chagal (κατω)






του Ιωαννη Φαιτακι, ζωγραφου-υφαντουργου-ταπισσεριστα.
Μετεφερε σε ταπισσερι και εργα του Γιαννη Μοραλη, Γιαννη Τσαρουχη κ.α.




του Σταθη Κατσαρελη



Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

... βιβλιοδεσια... μια εφαρμοσμενη Τεχνη!

KANTE CLICK ΕΔΩ!
βιβλιοδεσια της Φροσως Ανδρεα Γαννιαρη
βιβλιοδεσια της Φροσως Ανδρεα Γαννιαρη

βιβλιοδεσια της Ευαγγελιας Μπιζα


βιβλιοδεσια: εργαστηρι Μπαμπη Λεγγα



βιβλιοδεσια: εργαστηρι Μπαμπη Λεγγα




βιβλιοδεσια του Σωτηρη Κουτσιαυτη






Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

1929... 2009... το "κατορθωμα" των απανταχου "χρυσων παιδιων" και των γιαπις...

" [...] Η νεα αριστοκρατια αποτελουνταν στο μεγαλυτερο μερος της απο γραφειοκρατες, επιστημονες, τεχνικους, οργανωτες συνδικατων, ειδικους επι των δημοσιων σχεσεων, κοινωνιολογους, δασκαλους, δημοσιογραφους και επαγγελματιες πολιτικους. Αυτοι οι ανθρωποι με ριζες στη μισθωτη μεσαια ταξη και στις ψηλοτερες βαθμιδες της εργατικης ταξης, διαμορφωθηκαν και ενωθηκαν απο το στειρο κοσμο της μονοπωλιακης βιομηχανιας και της συγκεντρωτικης κυβερνησης. [..] "

(του GEORGE ORWELL, "1984"- Δευτερο Μερος, μτφ. ΝΙΝΑ ΜΠΑΡΤΗ, εκδ.

"ΚΑΚΤΟΣ", αθηνα )

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

... καθαρη δευτερα... γεμισε ο ουρανος χαρταετους...

του Σ. Βασιλειου
του Α. Φασιανου

του Α. Ζηκου


της Κ. Βαρβακη




Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

τελευταια μερα του καρναβαλιου και... η ζωη ειναι ενα καρναβαλι...

... αμολα καλουμπα και... καλη σαρακοστη... υποχρεωτικα φετος...

του Δ. Μυταρα
του Ν. Στεφανου

του Μ. Παντελια


αγνωστου



της Αλεξανδρας Νασιουλα