Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

δημητρης χατζης... παντα επικαιρος !

......................................................
Απο τοτε και υστερα, απο το 1950 και υστερα, η ελληνικη κοινωνια βυθιζεται, ολο και περισσοτερο, σε μια βαθια, εσωτερικη κριση. Ο παλιος της κοσμος απερχεται, χωρις να εχει ακομα δημιουργηθει ενας καινουριος. Με κατηγορουν - και οχι αδικα - οτι ολο αυτο λεω και ξαναλεω: πως οι παλιες δομες της ελληνικης κοινωνιας εχουν σπασει, πως οι ιεραρχιες της ολες εχουν ανατραπει, πως ειμαστε ξεριζωμενοι μεσα στον ιδιο τον τοπο μας, πως τριαμισι εκατομμυρια ειναι οι Ελληνες προσφυγες* στο μεγαθηριο της απανθρωπης πολης που λεγεται Αθηνα, οπου μαζευτηκαν οχι για να ζησουν, αλλα για να βγαλουν το ψωμι τους.
Η πλημμυρα της καταναλωσης μας βρηκε εμας απροετοιμαστους και μας παρεσυρε. Οι ριζες μας ηταν απο πολυ γρηγοροτερα σπασμενες και δεν ειχαμε με τι να αντισταθουμε, απο που να κρατηθουμε. Τα ατομα, μεσα σε μια τετοια συνεχη κριση, σκορπιζονται και εξουθενωνονται, χανουν τη μορφη τους. Η εσωτερικη μεταναστευση* πηρε τεραστιες διαστασεις. Οι ανθρωποι αλλαξαν τοπο, αλλαξαν επαγγελμα, αλλαξαν κατασταση και τροπο ζωης χωρις να κατασταλαξουν ακομα. Ολοι μας ειμαστε μετεωροι, προσωρινα τοποθετημενοι, ταξικα απροσδιοριστοι. Η Ελλαδα ολοκληρη βρισκεται αυτη τη στιγμη σε μια μεταβαση, μια καμπη. Και μεσα σ' αυτην τα ατομα, χωρις στηριγμα απο την παλια τους ζωη που χανεται, χωρις στηριγμα απο την καινουρια ζωη που δεν υπαρχει ακομα, χανονται, συντριβονται, αλλοτριωνονται, αποξενωνονται απο τους αλλους.
--------------------------- Η κοινωνια της καταναλωσης μας βρηκε εμας απροετοιμαστους. Οι ριζες μας ηταν σπασμενες, η παραδοση μας ηταν παραμελημενη και παραποιημενη, ο εθνικος μας πολιτισμος δεν ειχε σταθερες αφετηριες με παραπερα αναπτυξη. Αυτη ειναι, νομιζω, της ελληνικης κοινωνιας σημερα η πραγματικη της εικονα.
--------------------------------------
---------------------------- ' το περιθωριο δεν ειναι το αντιστροφο του κατεστημενου, ειναι μερος του.
--------------------------------------
---------------------------- Μεσα απ' αυτην την αντιφαση της εποχης μας να ειναι εποχη της πτωσης ενος πολιτισμου και να ειναι μαζι η εποχη της αυγης ενος νεου, η διανοηση, η πρωτοπορια δεν μπορουν να παραιτηθουν απο τη θεμελιακη αιτιολογια της υπαρξης τους, τη θεληση και τη προσπαθεια να επηρεασουν την εξελιξη.
--------------------------------------
---------------------------- Και για να καταληξω [ ], στη μικρη μας Ελλαδα, αυτο σημαινει: να μπορεσουμε να μιλησουμε με την ελληνικη μας λαλια την παγκοσμια ανθρωπινη γλωσσα του καιρου μας, μεσα σε εναν κοσμο που γινεται ολο και πιο πολυ ενιαιος και ομοιομορφος και οπου υπαρχω σημαινει δημιουργω και αυτοθαυμαζομαι ( ... ) σημαινει πεθαινω.

* σημ. του blogger: οι αναγνωστες προσθεστε, σημερα μετα 18 χρονια, και την εκ των εξω μεταναστευση και προσφυγια!..


( του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ, απο αδημοσιευτη διαλεξη (1980 ), αποσπασματα , " ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ " , εκδ. " ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ " , αθηνα 2005 )