Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ...



- Η "εξεγερση του Πολυτεχνειου" ηταν μια μεγαλειωδης εξεγερση των φοιτητων εναντιον της Δικτατοριας για την πτωση της και την Ελευθερια του ελληνικου λαου. Ο Αθηναικος λαος συμπαρασταθηκε στους φοιτητες και εξεγερθηκε μαζι τους για τους ιδιους σκοπους.

- Ο Πρυτανης, η Συγκλητος, το Σωμα των Καθηγητων του Ε.Μ.Π., κατα την εξεγερση, προστατεψαν επισημα,θεωρητικα, αλλα και πρακτικα το Πανεπιστημιακο Ασυλο του "Πολυτεχνειου". Προστατεψαν οσο μπορουσαν τους φοιτητες.

- Γιατι για πρωτη φορα στην ιστορια της Ελλαδας ο Πρυτανης, η Συγκλητος, το Σωμα ολων των Καθηγητων του Ε.Μ.Π. διακηρυξαν επισημα παμψηφει και εγγραφως προς το "Κρατος" το "Απαραβιαστο του Πανεπιστημιακου Ασυλου". Κι αυτο το ασυλο το προστατεψαν και πραχτικα την Τεταρτη το απογευμα οταν ο Πρυτανης απαγορευσε στο Διευθυντη της Αστυνομιας να το καταλυσει, οταν εκεινος ζητησε επισημα, ενωπιον εισαγγελεα, να μπει μεσα στο Ιδρυμα για να διωξει τους φοιτητες, εκπροσωπωντας εκεινη τη στιγμη μια πανισχυρη Δικτατορια.

- Το μεγαλειο της εξεγερσης του "Πολυτεχνειου", μεσα στο Πολυτεχνειο βρισκεται στην Κοινη Κραυγη των Φοιτητων αλλα και των Καθηγητων εναντιον της Καταδυναστευσης του Πνευματικου Ανθρωπου και υπερ μιας Ιερης Αρχης. Την Ελευθερη Σκεψη και Την Ελευθερη Φωνη αυτης της Σκεψης. Και τουτο εναντιον Καθε Δικτατοριας καθε Απολυταρχιας καθε Ολοκληρωτισμου σε καθε Χωρα σ' ανατολη και δυση.

- Στην εποχη της εξεγερσης το 1973 στα προηγμενα βιομηχανικα κρατη της ανατολης και της δυσης δεν υπηρχε προβλημα "ψωμιου" που θυμιζει παλιες ιστοριες. Υπηρχε και υπαρχει προβλημα "Παιδειας και Ελευθεριας".


( σταχυολογηματα απο το βιβλιο του Κ. ΚΟΝΟΦΑΓΟΥ, το οποιο εχει, ηδη, αναφερθει! )


σημ. Οι "υπογραμμισεις" ειναι του συγγραφεα!