Την παραδοσιακα κακη φημη των Φιλισταιων ερχεται να αποκαταστησει η αρχαιολογικη σκαπανη, καθως προσφατες ανασκαφες στο Ισραηλ εδειξαν οτι οι Φιλισταιοι οχι μονο διεθεταν εξαιρετικες ικανοτητες στην αγγειοπλαστικη, αλλα ανεπτυξαν υψηλης τεχνης αρχιτεκτονικη και κοσμοπολιτικα γουστα.
Τα ευρηματα δειχνουν οτι οι Φιλισταιοι ηταν περισσοτερο προηγμενοι απο τους κτηνοτροφους γειτονες τους, τους Ισραηλιτες, που αργοτερα αμαυρωσαν το ονομα των Φιλισταιων στη Βιβλο, χαρακτηριζοντας τους πληκτικους και αδαεις.
Η αρχαιολογικη σκαπανη διαψευδει, ομως, τους χαρακτηρισμους αυτους, αποδεικνυοντας οτι οι Φιλισταιοι διεθεταν πολιτισμο και γραφη, οταν εγκατασταθηκαν στην Παλαιστινη απο την περιοχη του ελληνικου Αιγαιου, γυρω στο 1200 π.Χ. Στα ερειπια του λιμανιου Ασκελον των Φιλισταιων, νοτια του Τελ Αβιβ, οι αρχαιολογοι εξετασαν 19 τμηματα κεραμικων και κατεληξαν στο συμπερασμα οτι οι Φιλισταιοι ειχαν γραψει πανω στα κομματια αυτα. Ορισμενα απο τα κεραμικα σκευη ειχαν κατασκευασθει αλλου, ισως στην Κυπρο η την Κρητη, και μεταφερθηκαν στα ισραηλινα παραλια απο τους πρωτους Φιλισταιους εποικους.
Την ανακαλυψη παρουσιαζουν στο τρεχον τευχος της αρχαιολογικης επιθεωρησης The Israel Exploration Journal δυο καθηγητες του Πανεπιστημιου Χαρβαρντ, ο Φρανκ Μουρ Κρος και ο Λορενς Στεγκερ. Ο δρ. Κρος θεωρειται αυθεντια στις γλωσσες και τις διαλεκτους της Μεσης Ανατολης, ενω ο αρχαιολογος δρ. Στεγκερ, ειναι επικεφαλης της Αποστολης Λιον Λεβι του Πανεπιστημιου Χαρβαρντ στην Ασκελον.
Στην εκθεση τους, οι δυο επιστημονες επισημαινουν οτι τα γραπτα αυτα
" αποκαλυπτουν για πρωτη φορα οτι οι πρωτοι Φιλισταιοι κατοικοι της Ασκελον ηξεραν να γραφουν και να διαβαζουν, σε μη-σημιτικη γλωσσα που δεν εχει ακομη αποκρυπτογραφηθει ". Η αρχαιολογικη ομαδα γινεται πιο τολμηρη, μερικες σελιδες πιο κατω: " Ισως να μην ηταν υπερβολικο να πουμε οτι οι επιγραφες ειναι γραμμενες σε κυπρο-μινωικη γραφη, την οποια χρησιμοποιησαν και αλλοιωσαν οι Φιλισταοι ".
Ο δρ. Κρος αποκαλυπτει οτι οι επιγραφες της Ασκελον ειναι παρομοιες με εκεινες, που ανακαλυφθηκαν σε ανασκαφες στην Κυπρο και το Ουγκαριτ της Συριας. Η γραφη διαθετει ορισμενα απο τα χαρακτηριστικα της " Γραμμικης Α ", που χρησιμοποιηθηκε απο τους λαους του Αιγαιου μεταξυ 1650 και 1450 π.Χ. Αυτη η μυστηριωδης γραφη υποκατασταθηκε απο τη διαδοχο της, τη Γραμμικη Β, που ταυτισθηκε με το Μινωικο πολιτισμο και αποκρυπτογραφηθηκε στα μεσα του 20ου αιωνα*.
" Δεν μπορουμε ακομη να διαβασουμε την επιγραφη, οπως συμβαινει και με τις κυπρο-μινωικες επιγραφες που βρεθηκαν στην Κυπρο ", λεει ο δρ. Κρος.
Οι δυο επιστημονες δεν εκπλησσονται απο το οτι οι επιγραφες της Ασκελον ειναι γραμμενες σε γραφη της περιοχης του Αιγαιου. Οι βιβλικοι Φιλισταιοι αλλωστε ειναι σιγουρα ο μυστηριωδης " Θαλασσινος Λαος ", που προηλθε απο τα νησια του Ελληνικου Αιγαιου και εποικησε πολλα σημεια των Ανατολικων ακτων της Μεσογειου.
( του John Noble Wilford, αναδημοσιευση απο τους New York Times στην εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 14-03-2007 που βρισκεται στο αρχειο του blogger )
Για οποιον ενδιαφερεται για περισσοτερες πληροφοριες :
1) " ΓΡΑΜΙΚΗ Β και Συγγενικες Γραφες " του John Chadwick του Παν/μιου Gambridge, " εκδοσεις ΠΑΠΑΔΗΜΑ ", αθηνα - 2η εκδ. αναθεωρημενη 1999
2) " HOMER AND THE ORIGIN OF THE GREEK ALPHABET " by Barry B. Powell του Παν/μιου Wiskonsin-Madison των ΗΠΑ, Gambridge University Press, x.x.
( Ενα σπουδαιο βιβλιο, θυμα της παγκοσμιας συνωμοσιας σιωπης η του "φονευειν δια της σιγης ". Οσο ανεξαρτητοι ειναι τωρα οι διαφοροι χωροι πληροφορησης και προβολης, τοσο ανεξαρτητη μπορει να ειναι η ερευνα και η κατ' αξιαν αναγνωριση των συμπερασματων της.) ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, του Παν/μιου Πατρων.
* η αποκρυπτογραφηση εγινε το 1952, απο τον Αγγλο αρχιτεκτονα MICHAEL VENTRIS.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου