Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Μια επετειος...


... στο εκλογικο κεντρο


" _ Ισια-ισια που τους ελεγα, Κραφτον, ειπε ο Χεντσυ, πως πηραμε σημερα μερικες καλες ψηφους.
_ Απο ποιους; ρωτησε ο κ. Λαυονς.
_ Να, πρωτον πηρα τον Παρης, δευτερον πηρα τον Ατκινσον, πηρα και τον Γουαρντ της Ντωσον Στρητ. Πρωτης ταξεως κι αυτος _ απο τους παλιους, κυριος με τα ολα του, παλιος συντηρητικος! 'Μα εθνικιστης δεν ειναι ο υποψηφιος σας;' μου λεει. 'Ειναι αξιοσεβαστος ανθρωπος' , του λεω. 'Ειναι υπερ καθε μετρου που θα ωφελησει αυτο τον τοπο. Ειναι μεγαλος φορολογουμενος' , του λεω. 'Εχει μεγαλη κτηματικη περιουσια και τρεις επιχειρησεις _ δεν ειναι και προς δικο του συμφερον να ελαττωσει τους φορους; ειναι διακεκριμενος και σεβαστος πολιτης' , του λεω 'και συνδικος στις πτωχευσεις, και δεν ανηκει σε κανενα κομμα, καλο, κακο η αδιαφορο'. Ετσι πρεπει να τους κουβεντιαζεις.
_ Και σχετικα με την προσφωνηση στο βασιλια; ρωτησε ο κ. Λαυονς αφου ηπιε και πλαταγισε τα χειλια του.
_ Προσεξε τα λογια μου, ειπε ο κ. Χεντσυ. Αυτο που θελομε σ' αυτο τον τοπο, οπως ειπα στον γερο Γουαρντ, ειναι το κεφαλαιο. Ο ερχομος εδω του βασιλια, σημαινει μια εισροη λεφτα σ' αυτο τον τοπο. Οι πολιτες του Δουβλινου θα 'χουν μεγαλο οφελος. Κοιτα ολα τα εργοστασια περα στην παραλια: κλειστα! Κοιτα ποσα λεφτα θα μπουν στον τοπο αν βαλομε μοναχα μπροστα τις παλιες βιομηχανιες, τις υφαντουργιες, τα ναυπηγεια και τα εργοστασια. Αυτο που μας χρειαζεται, ειναι τα κεφαλαια.
_ Κοιτα 'δω, Τζων, ειπε ο κ. Κοννορ, γιατι να κονομε υποδοχη στον βασιλια της Αγγλιας; Ο ιδιος ο Παρνελ δεν...
_ Ο Παρνελ εχει πεθανει, τον εκοψε ο αλλος. Να πως το βλεπω εγω. Αυτος, ο ανθρωπος ανεβηκε στο θρονο αφου η γρια μανα του τον κρατησε μακρια ωσπου ασπρισανε σχεδον τα μαλλια του. Ειναι ανθρωπος κοινωνικος κι εχει καλες προθεσεις για μας. Ειν' ενας καθωσπρεπει, λογικος ανθρωπος, αν ρωτας τη γνωμη μου, και καθολου ανοητος. Λεει στον εαυτο του: 'Η γρια δεν πηγε ποτε να δει αυτους τους αγριανθρωπους τους Ιρλανδους. Μα το Χριστο θα παω εγω να δω τι λογης ανθρωποι ειναι'. Και θα προσβαλομε τον ανθρωπο σαν ερθει εδω για φιλικη επισκεψη; Ε; Εχω δικιο, Κροφτον;
Ο κ. Κροφτον κουνησε το κεφαλι του καταφατικα.
_ Ωστοσο, ειπε σαν επιχειρημα ο κ. Λαυονς, η ζωη του βασιλια Εδουαρδου δεν ειναι αυτη που...
_ Περασμενα-ξεχασμενα. Εγω θαυμαζω προσωπικα τον ανθρωπο. Ειν' ενας συνηθισμενος ανθρωπος, οπως εσυ κι εγω. Του αρεσει ενα ποτηρι γκρογκ, ισως και να το ριχνει λιγακι εξω, ειναι και καλος σπορτσμαν. Τι διαβολο, δεν μπορουμε να ομολογησουμε το σωστο, εμεις οι Ιρλανδοι; "


( "ΔΟΥΒΛΙΝΕΖΟΙ " του ΤΖΑΙΗΜΣ ΤΖΟ'Υ'Σ, αποσπασμα απ' την ιστορια "μια επετειος στο εκλογικο κεντρο" μτφ. ΚΟΣΜΑ ΠΟΛΙΤΗ, εκδ. ΓΚΟΒΟΣΤΗ - αθηνα )