Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Αν σκεπτομαστε το μελλον...


δεν αστειευομαστε με το παρελθον...

" Κινδυνος τωρα παρουσιαστηκε σε καποιο ολοτελα ανυποπτο μερος. Το 279 π.Χ. τρεις διαφορετικες ορδες Κελτων, που ηταν γνωστοι με το ονομα Γαλατες, ορμησαν στη Θρακη και τη Μακεδονια. Η μια ομαδα, με αρχηγο το Βολγιο, σκοτωσε τον Κεραυνο και αφου λεηλατησε επι δυο χρονια, τελικα αποσυρθηκε. Μια αλλη ομαδα, με αρχηγο το Βρεννο, μπηκε βιαια στη Θεσσαλια. Οι πολεις της Ελλαδας δεν ηταν καθολου προετοιμασμενες να υπερασπιστουν τη χωρα τους, γιατι οι περισσοτερες ηταν για μια φορα ακομη ελευθερες και γι' αυτο δεν ηταν προθυμες να ενεργησουν ενωμενες. Ενα στρατευμα απο Βοιωτους και Αιτωλους, ωστοσο, υπερασπιστηκε τις Θερμοπυλες, αλλα το περασμα παρακαμφθηκε και οι Γαλατες συνεχισαν για τους Δελφους . Τελικα αποκρουστηκαν* απο τους Αιτωλους και ο Βρεννος αυτοκτονησε' οι Γαλατες ομως ειχαν απλωσει παντου τον τρομο. Αν και δεν ηταν πειθαρχημενοι και παρολο που τους ελειπαν οι μηχανες για να κυριευουν πολεις, ηταν αγρια θαρραλεοι στη μαχη. Για να θυμιζουν τη σωτηρια της Ελλαδας, οι δελφικοι Αμφικτυονες ιδρυσαν τη γιορτη των Σωτηριων το 278 π.Χ.' εικοσι τεσσερα χρονια αργοτερα η γιορτη αναδιοργανωθηκε σε ακομη πιο εντυπωσιακη κλιμακα. Ο φοβος των Γαλατων εκανε τον Αντωνιο Γονατα και τον Αντιοχο να κλεισουν σημαντικη συνθηκη' ο Γονατας συμφωνησε να μην ανακατευεται στην Ασια και ο Αντιοχος δεχτηκε να δωσει στο Γονατα ελευθερια δρασεως στην Ευρωπη. Αυτη η συνθηκη βοηθησε πολυ στις σταθερες σχεσεις αναμεσα στους δυο. Το 278 π.Χ. ομως η τριτη ομαδα απο Γαλατες περασε στη Μικρα Ασια, προξενωντας τον ιδιο υπερβολικο τρομο. Τρια χρονια αργοτερα νικηθηκαν απο τον Αντιοχο και το γυιο του Σελευκο και ο Αντιοχος πηρε τον τιτλο του Σωτηρα. Για προστασια απο τον Αντιοχο, ο Νικομηδης και ο Μιθριδατης εγκατεστησαν τους Γαλατες στο οροπεδιο της Φρυγιας, που εγινε γνωστο απο το ονομα τους ως Γαλατια. Αλλοι Γαλατες σχηματισαν ακομη το βασιλειο της Τυλιδας, που απλωνοταν απο το Δουναβη ως την Προποντιδα κι ετσι απεκοψαν τη Μακεδονια απο τη Θρακη και τη Μαυρη Θαλασσα. Αξιολογο αποτελεσμα των εισβολων ηταν η φημη που κερδισε ο Αντιγονος Γονατας νικωντας μερικους Γαλατες το 277 π.Χ. Αυτο του χαρισε αμεσως το θρονο της Μακεδονιας. Η Μακεδονια ειχε τελικα αποκτησει μονιμη δυναστεια. Τα δυο αλλα μεγαλα κρατη του ελληνιστικου κοσμου ηταν η αυτοκρατορια των Σελευκιδων στην Ασια, με κυβερνητη τον Αντιοχο Α' , και η αυτοκρατορια των Πτολεμαιων στην Αιγυπτο, με κυβερνητη τον Πτολεμαιο Β' . Τα συνορα μπορει να αλλαζαν, αλλα τα βασιλεια των Αντιγονιδων, των Σελευκιδων και των Πτολεμαιων εμειναν ως τον ερχομο της Ρωμης. "


( "Αρχαια Ελληνικη Ιστορια " των Αμερικανων παν/κων BOTSFORD & ROBINSON, αναθεωρημενη απο τον παν/κο DONALD KAGAN, μτφ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ Ε. ΤΣΙΤΣΩΝΗ, προλογος ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΤΩΝ-παν/κος, εκδ. Δ' απο το Μ.Ι.Ε.Τ. - αθηνα 2003, κεφ. 22- ο 3ος αιωνας - η κατασταση υστερα απο την Ιψο, σελις 458 )

*σημ. του blogger: Η ηττα των Γαλατων(Κελτων) στους Δελφους και η βοηθεια που προσεφερε η Πυθια σ' αυτην, περιγραφεται "ποιητικα" και σε μυθολογικες παραδοσεις.


ΤΕΛΙΚΑ,
ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΓΙΑΤΙ,

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια: