Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Συγχωρηστε με


Οταν επι εξη χρονια εχεις καθισει με καποιους στα ιδια θρανια, εχεις ακουσει τους ιδιους δασκαλους στα χρονια που μπαινουν οι βασεις της πνευματικης σου υποδομης, εχεις μοιραστει μαζι τους, τους προβληματισμους και την αγωνια των εφηβικων χρονων και μαλιστα σε χρονια πετρινα, απο τα μεσα της δεκαετιας του '50-'60, τοτε φυσικο ειναι να εχουν δημιουργηθει σχεσεις συμπαθειας, εκτιμησης και πολλες φορες ακομη και φιλιας που μπορει να κρατησουν μια ολοκληρη ζωη!
Συγχωρηστε με, λοιπον :


"ΜΗ ΔΩΤΕ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΤΟΙΣ ΚΥΣΙ"

Ο δρομος που επελεξε η "σοσιαλιστικη" κυβερνηση της χωρας για να διαχειρισθει την οικονομια και την κοινωνια ξεπερνα ακομη και την πλεον αχαλινωτη και οργισμενη νεοφιλελευθερη φαντασια, [... ]. Οσον αφορα το momentum της ελληνικης κρισης, ουδεις λογος επεβαλε να ελθει αυτη στην πρωτη σειρα της παγκοσμιας ατζεντας, εκτος απο τις μικροκμματικες επιδιωξεις του ΠΑΣΟΚ εναντιον της ΝΔ και την υποβοσκουσα προδιαθεση του πρωτου να απεμπολησει ο,τι ειχε αφησει να εννοηθει ως προεκλογικες δεσμευσεις εναντι των ψηφοφορων του.
[... ]. Εκτιμαται οτι στα τελη του 2009, συμφωνα με στοιχεια της Ευρωπαικης Επιτροπης, το συνολικο χρεος κατα κεφαλην κατοικου ανερχοταν στη χωρα μας σε 49.525 δολλαρια, ενω ηταν ανωτερο σε αλλες 9 χωρες-μελη της Ευρωζωνης; Γερμανια(63.493), Γαλλια(80.209), Ολλανδια(226.503), Ισπανια(52.588), Ιρλανδια(515.671), Λουξεμβουργο(4.028.283), Βελγιο(126.188), Αυστρια(97.411), Φινλανδια(68.160). Το χρεος κατα κεφαλην παραμενει επισης υψηλοτερο στις υπολοιπες χωρες εκτος Ευρωζωνης, οπως Βρετανια(147.060), Ελβετια(182.899), Σουηδια(72.594), Δανια(110.216), Νορβηγια(113.174), ενω ειναι ελαχιστο σε αλλες περιοχες του πλανητη. Απο το συνολο αυτων των χωρων, μονο μιας ο πρωθυπουργος εδηλωσε "η χωρα μου βρισκεται στην εντατικη", με αποτελεσμα η χωρα αυτη να στοχοποιηθει απο τους κερδοσκοπους.
Δευτερον, το ζητημα του χρεους οχι μονον διογκωθηκε και χρησιμοποιειται ακομη προσχηματικα, αλλα και τα μετρα που επ' ονοματι του λαμβανονται ειτε παραμενουν απλως αποδομητικα και δεν εχουν καμμια σχεση με το προβλημα ειτε αποδεικνυονται τελειως ατελεσφορα, εφοσον γινεται ολο και ευρυτερα αποδεκτο οτι το ελληνικο χρεος θα συνεχιζει να αυξανεται και η αποπληρωμη του να αποβαινει ολο και περισσοτερο προβληματικη παρα πασα εκ του εξωτερικου στηριξη. [... ]. Οταν τα "αγια της κοινωνιας παραδιδονται στους κυνες και οι μαργαριτες στους χοιρους"*, τοτε η διαστροφη της εξουσιας υπερβαινει καθε οριο, με συνεπεια και οι αντιστοιχες εκτος οριων κοινωνικες αντιδρασεις να ειναι πλεον αναμενομενες. [... ].


*Σημ. " Μη δωτε το αγιον τοις κυσι μηδε βαλητε τους μαργαριτας υμων εμπροσθεν των χοιρων". Κατα Ματθαιον, Ζ' .


( αποσπασματα απο αρθρο του ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ στο τρεχον τευχος του περιοδικου "Επικαιρα". )