Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

... ΘΑΡΡΟΣ**...


Οπως ειναι γνωστο, ο Προεδρος των Η.Π.Α Τζων Φ. Κεννεντυ δολοφονηθηκε στο Νταλλας του Τεξας, μια Πολιτεια, την εποχη εκεινη, αντρο των φυλετικων διακρισεων!

Ο σημερινος Προεδρος των Η.Π.Α., ειναι ο πρωτος Αφρικανο-Αμερικανος Προεδρος στην Αμερικανικη ιστορια!


*** *** ***


[...]. Μηπως δεν ειχε πει στη Γερουσια, οταν συζητουσαν για την τυχη της Πολιτειας Ορεγκον: " Θα αντιταχθω σε καθε επεκταση του θεσμου της δουλειας και σε καθε αυξηση των αντιπροσωπειων που την ευνοουν, παντα και παντου, υπο οποιεσδηποτε συνθηκες, οποιαδηποτε και αν ειναι τα ελατηρια, οσοδηποτε και αν θιγωνται μεγαλα συμφεροντα, εναντιον παντος συνδυασμου, παρα παντα συμβιβασμο."

Εκεινη την ιδια εβδομαδα εγραφε σε ενα φιλο του: "Απο τα νεανικα μου χρονια θεωρουσα παντα τη δουλεια σαν μια μεγαλη ηθικη και πολιτικη συμφορα... Δεν πρεπει να φοβασαι οτι θα ψηφισω κανενα συμβιβασμο η οτι θα κανω τιποτε ασυμβιβαστο με το παρελθον."

Και ομως, ο Ντανιελ Ουεμπστερ*, φοβοταν τωρα πως ενας ενδεχομενος διχασμος του Εθνους " θα σφυρηλατουσε πιο γερα τις αλυσιδες της δουλειας". Το κυριωτερο γι' αυτον, παρ' ολη την αντιπαθεια του στη δουλεια, ηταν η διατηρηση της Ενωσεως.


* Αμερικανος πολιτικος, γερουσιαστης, υπουργος Εξωτερικων(1782 - 1852). Το 1957, με πρωτοβουλια του, ακομη, γερουσιαστη Τζων Κεννεντυ, ο Ντ. Ουεμπστερ τιμηθηκε για το θαρρος του!

(του Τζων Φ. Κεννεντυ, "Σκιαγραφια των Γενναιων", μτφ. Βασ. Λ. Καζαντζη, εκδ. "ΓΑΛΑΞΙΑ", αθηνα 1963)

** " Χαρη", το ειπε ο Ερνεστ Χεμινγουαιη, " στην αντιμετωπιση των δυσκολων στιγμων"

Δεν υπάρχουν σχόλια: