Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

... flash back...


Ρωμη, 1963-64

Η Διεθνης Σπουδαστικη Εστια αποτελειται απο δυο κτιριακα συγκροτηματα που βρισκονται εκατερωθεν της Λεωφ. Υπουργειου Εξωτερικων, κοντα στο Ολυμπιακο Σταδιο της Ρωμης.

Απο το προηγουμενο ακαδημαικο ετος, το ενα απο τα δυο συγκροτηματα εχει παραχωρηθει, με συμβαση, στο Ιησουητικο Παν/μιο Loyola του Σικαγου! Αυτο σημαινει μειωση των θεσεων για σπουδαστες αλλων εθνικοτητων! Επι πλεον, η συμβαση προβλεπει διαφορετικους ορους διαβιωσης για τους φοιτητες αυτους, απ' εκεινους που ισχυουν, με βαση τον υπαρχοντα κανονισμο, για τους αλλους!

Απ' την αρχη εμφανιζονται σημαδια δυσφοριας... στους "πληβειους"!
Τουτη τη χρονια η δυσφορια, λογω και της συμπεριφορας των... "ευγενων", μεγαλωνει και σιγα-σιγα μεταβαλλεται σε οργη! Στην αρχη δημιουργουνται μικροεπεισοδια, αλλα σε καποια στιγμη... το ποτηρι ξεχειλιζει!
Και τοτε χωρις, απιστευτο(!), καμμια προ-συνεννοηση, ξεσπα η απεργια των "πληβειων"!
Ζητουν την πιστη εφαρμογη του κανονισμου για ολους τους οικοτροφους και την ιση μεταχειριση!
Επι δυο μερες η δ/νση αρνειται να κουβεντιασει το προβλημα! Τη τριτη μερα, αργα το απογευμα, μια προχειρη επιτροπη αποφασιζει... ολονυκτια(!), αρνηση δηλ. μεταβασης στα δωματια για υπνο! Η δ/νση, τοτε, υποσχεται οτι απο την επομενη θα ξεκινησει καποιο διαλογο, αλλα ταυτοχρονα διακοπτει τις τηλεφωνικες γραμμες(κινητα δεν υπηρχαν τοτε!) και κλειδωνει την εξωτερικη πυλη!

Σε καποια στιγμη, εμφανιζεται στο σαλονι... η "γνωστη" φοιτητρια της δημοσιογραφιας γεματη οργη και πλησιαζει καποιον που εμπιστευοταν απολυτα!

( Αυτος επαιζε σκακι μ' εναν κοσταρικανο φιλο του και συμφοιτητη του, μεχρι το προηγουμενο ακαδημαικο ετος, στην Αρχιτεκτονικη! Ηδη απ' το καλοκαιρι ειχε παρει την αποφαση να αλλαξει σχολη και μετα απο αιτηση του, μεταγραφτηκε στη Φιλοσοφικη Σχολη με κατευθυνση την Ιστορια της Μοντερνας Τεχνης! )

Αυτη, σκυβει στ' αυτι του και του ψιθυριζει οτι, δε μπορει ν' ανεχτει τη κατασταση αυτη αλλο και την αποφαση της να πηδηξει, σε καποια στιγμη, απ' τη καγκελοφραξη, να βρει τηλεφωνο και να ενημερωσει καποιες εφημεριδες για την απαραδεκτη συμπεριφορα της δ/νσης!
Εκεινος της ψιθυριζει, να καθισει σε μια πολυθρονα στο σαλονι και να περιμενει λιγο, ωσπου να τελειωσει την παρτιδα!
Και, πραγματι, εκεινη, αυτο κανει!
Σε λιγο βρισκεται κοντα της. Της εξηγει οτι αυτο ειναι τρελλα και διακινδυνευει τη θεση της στην εστια, χωρια το κινδυνο που διατρεχει να χτυπησει, πηδωντας τα καγκελα!
Της λεει ν' ανεβει στο δωματιο της και να ξανα-κατεβει υστερα απο κανενα τεταρτο, κρατωντας τη κοιλια της και υποκρινομενη οτι ποναει πολυ! Και αυτο κανει!
Στο μεταξυ, συμφωνα με την εντολη της δ/νσης, στις 12.30 π.μ. ολα τα φωτα στους κοινοχρηστους χωρους σβηνουν!
Μολις εκεινη κατεβαινει, κρατωντας τη κοιλια της και... "σφαδαζοντας" απο τους πονους, εκεινος ζηταει να δει το δ/ντη- που εκεινο το βραδυ, ξενυχτουσε κι αυτος στην εστια- και του περιγραφει τη κατασταση... της αρρωστης, ζητωντας να του επιτρεψει την εξοδο μαζι της, για την εξευρεση διανυκτερευοντος φαρμακειου και την αγορα φαρμακων! Και το αιτημα γινεται δεκτο!

Η πυλη ξεκλειδωνεται κι εκεινη, στηριζομενη επανω του... για να μη πεσει κατω, βγαινει μαζι του και στο επομενο τετραγωνο, αρχιζουν και οι δυο να τρεχουν για να βρουν τηλεφωνο!

Γινονται τα τηλεφωνηματα, στη RAI και σε 4 εφημεριδες διαφορετικων πολιτικων αποχρωσεων! Επιστρεφουν, με τον ιδιο τροπο που εφυγαν - αλλωστε τα φαρμακα(!) δεν επιδρουν... στο αψε- σβησε και, ο καθενας τους αποσυρεται στο δωματιο του!
Και περιμενουν!

Μετα μια ωρα περιπου, κατα τις 2.00 το πρωι, εμφανιζεται το συνεργειο της RAI και δημοσιογραφοι απο περισσοτερες απ' τις 4 εφημεριδες! Παιρνουν συνεντευξεις απο τους διανυκτερευοντες φοιτητες και τον δ/ντη και την αλλη μερα το γεγονος δημοσιευεται στις εφημεριδες και μεταδιδεται στις ειδησεις!

Η δ/νση υποχωρει και αποφασιζει τη μετατροπη του κανονισμου ωστε, να ισχυουν τα ιδια δικαιωματα, μ' εκεινα που ειχαν δοθει στους αμερικανους φοιτητες, για ολους!

Ψαχνει ομως, επισης, να μαθει πως εγινε γνωστο το γεγονος στους δημοσιογραφους! Αλλα το... "μυστικο" το γνωριζαν μονο οι δυο τους και ως εκ τουτου, ηταν πολυ ισχυρου βαθμου ασφαλειας!

Την επομενη το μεσημερι, στο γευμα, εκεινη του χαρισε ενα σελιδοδεικτη, φτιαγμενο απ' την ιδια- το ιδιο εκεινο βραδυ!