Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

... ΜΝΗΜΕΣ!


Διαβασα σε μια κυριακατικη εφημεριδα οτι, το λογοτυπο του MTV για τα μουσικα βραβεια της Ευρωπης του 2009, ειναι αφιερωμενο στα 20 χρονια απο τη πτωση του τειχους του Βερολινου, που συμπληρωνονται φετος το Νοεμβριο!

*** *** ***

Μεταξυ 1984 και 1991, ταξιδεψα στη, τοτε, Αν. Γερμανια 3 φορες!

Διεφερε απ΄ολες τις αλλες χωρες του Ανατολικου Μπλοκ, που ειχα επισκεφτει!
Η ζωη κυλουσε απλα, ησυχα!
Απο ειδη διατροφης, ευρισκες τα παντα και σε ποσοτητες. Υπηρχαν σουπερ-μαρκετς, και μπορουσες να βρεις διαφορετικα προιοντα, απ' το ενα στο αλλο!
Το ιδιο και στα ειδη ενδυσης! Υπηρχαν πολυκαταστηματα!
Ολοι, σχεδον, ειχαν ενα οικογενειακο αυτοκινητο ανατολικο-γερμανικης κατασκευης, βεβαια.
Αυτονοητο, η συγκριση γινεται με τις αλλες χωρες του Αν. Μπλοκ που, εγω, ειχα επισκεφτει. Δεν ειχα ποτε επισκεφτει την Ε.Σ.Σ.Δ.
Ομως οσοι ειχαν επισκεφτει και τη Ρωσσια, ελεγαν οτι η ζωη στην D.D.R. ηταν, συγκριτικα καλυτερη!
Τα ξενοδοχεια ηταν περιποιημενα και με καλο σερβις! Τα εστιατορια στα ξενοδοχεια, καθε βραδυ, ηταν γεματα απο γερμανους με τις οικογενειες τους! Πολλα ειχαν και μικρη ορχηστρα, αλλα στις μεγαλες πολεις και night clubs!

Ομως ο σκοπος αυτης της αναρτησης ειναι αλλος!

Στη δευτερη επισκεψη μου, βρεθηκα στο Ροστοκ, λιμανι στη βορεια Γερμανια.
Μετα την επιτυχη εκβαση της δουλειας με μια γερμανικη εταιρεια, για την οποια ειχα βρεθει εκει, ο υποδ/ντης της καλεσε εμενα και δυο, ακομη, ελληνες που με συνοδευαν σε γευμα! Στο γευμα παρευρισκοντο και δυο τμηματαρχες της εταιρειας!
Φαγαμε σ' ενα μικρο ταβερνακι, κοντα στα γραφεια της εταιρειας, ατομικης ιδιοκτησιας! Οι μικρες ατομικες/οικογενειακες επιχειρησεις δεν ειχαν καταργηθει!

Κατα τη διαρκεια του γευματος, αρχισαμε να συζηταμε για πραγματα, που καμμια σχεση δεν ειχαν με τη δουλεια. Κι επειδη η μια κουβεντα φερνει την αλλη, φτασαμε και στη διεθνη πολιτικη κατασταση! Ο υποδ/ντης ηταν ενας νεος, σχετικα, ανθρωπος, οικονομολογος αλλα με πολυ πλατεια μορφωση!
Σε μια αποστροφη του, μας ειπε οτι ο υπαρκτος σοσιαλισμος, οπου εφαρμοστηκε, το πιο σπουδαιο που καταφερε ηταν η ανυψωση του επιπεδου παιδειας των πολιτων! Και επισης μια δικαιη, οσο ηταν δυνατο, κατανομη του πλουτου!
Ομως στην οικονομικη αναπτυξη, προσθεσε, βρισκοταν πολυ πισω και οι δυνατοτητες του ηταν, σχεδον, εξαντλημενες! Και τουτο γιατι, κατα την αποψη του, το σοσιαλιστικο οικονομικο συστημα για να μπορεσει να αναπτυχθει σε ολο του το ευρος, πρεπει να εφαρμοστει σε παγκοσμια κλιμακα και οχι μονο σ΄ενα κλειστο μπλοκ χωρων!

Και να τι προφητεψε, σε μια αλλη αποστροφη!
Ειπε οτι, το χωρισμενο στα δυο Βερολινο ηταν ο ακρογωνιαιος λιθος υπαρξης του Ανατολικου Μπλοκ! Και αν ποτε το Βερολινο, επαυε να ειναι χωρισμενο, ολο το Μπλοκ του υπαρκτου σοσιαλισμου ηταν καταδικασμενο σε καταρρευση!

Το τειχος του Βερολινου γκρεμιστηκε απο γερμανους πολιτες της D.D.R. το 1989!

Η ενωση των δυο Γερμανιων διακηρυχτηκε το 1990! Στη πραξη, ομως, για τεχνικους καθαρα λογους, καθυστερησε.

Στις 27 Ιουνιου 1991, εφτασα αεροπορικως απο Φρανκφουρτη στο Δ. Βερολινο!
Περασα τον ελεγχο των τριων συμμαχικων δυναμεων(Η.Π.Α., Αγγλιας, Γαλλιας) πριν μπορεσω να περασω στο Αν. Βερολινο! Στη συνεχεια, περασα στον ελεγχο της μεθοριακης ανατολικο-γερμανικης αστυνομιας, εγινε ελεγχος της βιζας μου, διαρκειας τριων ημερων, σφραγιστηκε το διαβατηριο μου και μπηκα κανονικα στο Αν. Βερολινο!

Την αλλη μερα το απογευμα, αφου τελειωσα τη δουλεια μου, επεστρεψα στο Αν. Βερολινο για να περασω στο Δυτικο κι απο εκει να επιστρεψω στη Φρανκφουρτη. Πηγα στο σημειο εξοδου, οπως ηξερα μεχρι τοτε, οπου υπηρχε μονο, ενας αστυνομικος της D.D.R. o οποιος, χαμογελωντας, μου εδειξε το σταθμο μετρο και μου ειπε, να παρω το μετρο, να κατεβω στον επομενο σταθμο και θα βρισκομουν στον προορισμο μου! Απορωντας, του ειπα: μα χθες ηρθα απο δω... και τον ρωτησα, που θα σφραγισω το διαβατηριο μου για την εξοδο! Μου απαντησε: δεν χρειαζεται πλεον σφραγιδα εξοδου, απο τα μεσανυχτα το Βερολινο ειναι ενα, λειτουργει το μετρο, με το οποιο μπορειτε να μετακινηθειτε, ελευθερα!

Στην υπογεια διαδρομη προς το πρωην Δυτικο Βερολινο, θυμηθηκα τα λογια του υποδ/ντη!
Αλλα, και την ιστορικη φραση του Κεννεντυ, 25 περιπου χρονια πριν, που ειπε σε επισημη επισκεψη του στο Δ. Βερολινο:

" Ich bin ein berliner" δηλ. " Εγω ειμαι ενας βερολινεζος"

O Κεννεντυ ειχε, ηδη, επαληθευτει!

Ο ανατολικο-γερμανος υποδ/ντης, επισης επαληθευτηκε!

Αυτο ηταν το τριτο μου ταξιδι, στην παλαι ποτε Αν. Γερμανια!


- Σημερα, στο τιμονι της Γερμανιας βρισκεται μια γυναικα γεννημα-θρεμμα της πρωην Αν. Γερμανιας, απ' την οποια ξεκινησε και τη πολιτικη της σταδιοδρομια!




Δεν υπάρχουν σχόλια: