Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

... ΥΔΡΑ... ΚΑΛΕΙ ΣΕΡΙΦΟ !

(αντιγραφον εκ του εν Υδρα γραμματοφυλακιου τη ευγενει φροντιδι του ελλογιμου ιατρου και προεδρου της κοινοτητος Υδρας Α. Λιγνου)

Τιμιωτατοι και αγαπητοι μας κυριοι προεστωτες και λοιποι της νησου Σερφου.

Υδρα 23 Ιουλιου 1820

Οι εκ του συναφιου ταβερναραιων εκλελεγμενοι επισταται εις το να παζαρευσουν και να κοψουν την τιμην των μουστων του παροντος χρονου, δια γραμματος σας γραφουν οπου να εξαποστειλετε ανθρωπους ειδημονας, με κοινην ενσφραγιστον και ενυπογραφον επιτροπικην με πασαν ελευθεραν πληρεξουσιοτητα εις το να παζαρευσουν και να κοψουν αυτην την τιμην των μουστων και δια κοντρατου να στερεωθη. Οθεν σας λεγομεν και ημεις οτι αυτοι οι εκλελεγμενοι επισταται τωοντι εχουν ολην την δυναμιν απο ολους τους ταβερναραιους, και οτι αυτοι αποφασισουν εχει το κυρος και την δυναμιν. Λοιπον, αγαπητοι, ως σας γραφουν οι αυτοι οι επισταται ακολουθησετε, οτι αλλεως δεν ειναι τζαρες να γινη' και οσον ταχιστα, αν αγαπατε να πωλησετε τους μουστους προς τους εδω ταβερναραιους, εξαποστειλετε ανθρωπους σας, ως ανωθεν, να γινουν τα μεταξυ κοντρατα και να ελθουν εν καιρω τα καικια. Αν εις την διοριαν δεν φανουν οι απεσταλμενοι σας, ας εισθε παραβεβαιοι οτι καικιον δεν ερχεται να παρη μουστον ουτε βαρελα.

Με την αδελφικην αγαπην ασπαζομενοι σας χαιρετουμεν.

Αγαπητοι αδελφοι.

Οι συντυχοι της νησου Υδρας.


( "ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΣ", υπο Περικλεους Γ. Ζερλεντου & Φλωρου Εμμ. Κατσουρου-καθηγητου του εν Συρω γυμνασιου-ετος πρωτον. 1η εκδ. εν Ερμουπολει Συρου,
εκ του τυπογραφειου Νικολαου Φρερη, 1918.
Αναστατικη επανεκδοση, βιβλιοπωλειο ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΝΟΤΗ ΚΑΡΑΒΙΑ, αθηνα MCMLXXXVII )