Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

... ΥΔΡΑ... ΚΑΛΕΙ ΣΕΡΙΦΟ !

(αντιγραφον εκ του εν Υδρα γραμματοφυλακιου τη ευγενει φροντιδι του ελλογιμου ιατρου και προεδρου της κοινοτητος Υδρας Α. Λιγνου)

Τιμιωτατοι και αγαπητοι μας κυριοι προεστωτες και λοιποι της νησου Σερφου.

Υδρα 23 Ιουλιου 1820

Οι εκ του συναφιου ταβερναραιων εκλελεγμενοι επισταται εις το να παζαρευσουν και να κοψουν την τιμην των μουστων του παροντος χρονου, δια γραμματος σας γραφουν οπου να εξαποστειλετε ανθρωπους ειδημονας, με κοινην ενσφραγιστον και ενυπογραφον επιτροπικην με πασαν ελευθεραν πληρεξουσιοτητα εις το να παζαρευσουν και να κοψουν αυτην την τιμην των μουστων και δια κοντρατου να στερεωθη. Οθεν σας λεγομεν και ημεις οτι αυτοι οι εκλελεγμενοι επισταται τωοντι εχουν ολην την δυναμιν απο ολους τους ταβερναραιους, και οτι αυτοι αποφασισουν εχει το κυρος και την δυναμιν. Λοιπον, αγαπητοι, ως σας γραφουν οι αυτοι οι επισταται ακολουθησετε, οτι αλλεως δεν ειναι τζαρες να γινη' και οσον ταχιστα, αν αγαπατε να πωλησετε τους μουστους προς τους εδω ταβερναραιους, εξαποστειλετε ανθρωπους σας, ως ανωθεν, να γινουν τα μεταξυ κοντρατα και να ελθουν εν καιρω τα καικια. Αν εις την διοριαν δεν φανουν οι απεσταλμενοι σας, ας εισθε παραβεβαιοι οτι καικιον δεν ερχεται να παρη μουστον ουτε βαρελα.

Με την αδελφικην αγαπην ασπαζομενοι σας χαιρετουμεν.

Αγαπητοι αδελφοι.

Οι συντυχοι της νησου Υδρας.


( "ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΣ", υπο Περικλεους Γ. Ζερλεντου & Φλωρου Εμμ. Κατσουρου-καθηγητου του εν Συρω γυμνασιου-ετος πρωτον. 1η εκδ. εν Ερμουπολει Συρου,
εκ του τυπογραφειου Νικολαου Φρερη, 1918.
Αναστατικη επανεκδοση, βιβλιοπωλειο ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΝΟΤΗ ΚΑΡΑΒΙΑ, αθηνα MCMLXXXVII )

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

... εκτελουνται μεταφορες...


Οπως ειναι γνωστο, το μουλαρι ειναι διασταυρωση... νταρντανο-γαιδουρας και αλογου!


Μετα την απελευθερωση της Αθηνας απο τη γερμανικη κατοχη και την εναρξη των Δεκεμβριανων, η μανα μου - λογω της ελλειψης τροφων στη πρωτευουσα και των κινδυνων - με "βουτηξε" και φυγαμε στο πατρικο της σπιτι στην Ανδρο!
Ταξιδευσαμε μ' ενα καικι γεματο "πεινασμενους" και "φοβισμενους", απ' τη Ραφηνα, καταχειμωνο... μεσω Cavo d' oro - ονομασια κατ' ευφημισμον! Μετα μακρυ και ασχημο ταξιδι, φθασαμε, επι τελους, σωοι και ασφαλεις στο προορισμο μας!

Στο χωριο, ο παππους - συνταξιουχος του Εμπ. Ναυτικου - υπεργηρος, ζουσε με τον αδελφο της μανας μου, επισης συνταξιουχο του Εμπ. Ναυτικου, ανυπαντρο ως τοτε! Η μανα μου και οι δυο αδελφες της ειχαν... "αποκατασταθει" και ζουσαν οπου οι συζυγικες υποχρεωσεις τους επεβαλλαν!
Πρωτη φορα τους εβλεπα και τους δυο! Δυο... "δρακοι" μου φανηκαν, μολις τους αντικρυσα! Δυο " θηρια", πανυψηλα, σωματωδη!
Αδυνατω, μεχρι σημερα, να καταλαβω πως εγω... βγηκα το αντιθετο!
Ο μπαρμπα-Μητσος η δρακο-Δημητρης, του δρακο-Γιαννη ο γυιος(ετσι τον φωναζαν ολοι, στο χωριο) και θειος μου, ασχολιοταν, πια, με τη γεωργια στα πατρογονικα κτηματα!
Διεθετε και μια... νταρντανο-γαιδουρα την οποια χρησιμοποιουσε στα τρια αλωνια που βρισκονταν στα κτηματα(το ενα απ' τα οποια το μεγαλυτερο της περιοχης)! Τη διασταυρωνε και με αλογο και αυγατιζε, ετσι, το εισοδημα απ' τη πωληση των περιζητητων - την εποχη εκεινη - μουλαριων, που αυτη γεννουσε!

Για να μη πολυλογω, καθε βραδυ, λιγο πριν τον υπνο - σχεδον μολις νυχτωνε, ηλεκτρικο το χωριο δεν ειχε - ο μπαρμπα-Μητσος, πηγαινε αρμεγε τη γαιδουρα και με το γαλα της, ζεστο απ' τα στηθια της ακομη, αβραστο, γεμιζε ενα ποτηρι του νερου, μου το 'φερνε στο κρεββατι, περιμενε να το πιω μεχρι και τη τελευταια γουλια, μου ΄λεγε ενα μπραβο, με καληνυχτιζε και πηγαινε και κεινος για υπνο! Πριν χαραξει η μερα, βρισκοταν ηδη στα χωραφια!

Θυμαμαι ακομη τη ξινη γευση του γαιδουρινου γαλακτος!

Και οταν καμμια φορα μουλαρωνω! - γιατι, κατω απο ορισμενες συνθηκες, μουλαρωνω - μαλλον στo γαλα της μουλαρογεννητρας που επι, σχεδον, εξη μηνες επινα τοτε... το οφειλω!

( αφιερωνεται στην Ειρηνη Π., τη ποιητρια, ξαδελφη μου, απο το γαμο του μπαρμπα-Μητσου και της μανας της, της θειας Γαρουφαλιας!
Θυμαμαι την Ειρηνη, νεα κι ομορφη, οταν καποιο καλοκαιρι, ηρθε απ' την Αθηνα στο χωριο, οπου οι υπολοιποι παραθεριζαμε, για να χαιρετησει! Σε λιγες μερες μπαρκαρισε... ταξιδευτρια κι αυτη, σ' ενα ανδριωτικο Υ/Κ της γραμμης Πειραια-Ν. Υορκης! )

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

χωρις τιτλο



... φωτογραφιες του Θ.Θ.


Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

καλοκαιρι '09...

" Πηγες εκει που εδιδασκε το πρασινο πουλι,

οπου της μαγισσας ο γιος θ' ανταμωνε το στολο.

Ελυνε κεινος με σπαθι οσα η γραφη διαλει.

Μα εσυ ξηγας τα αινιγματα καινουργιων Αποστολων. "





(του Νικου Καββαδια, " κοσμα του ινδικοπλευστη", απ' τη συλλ.
" τραβερσο", ι' ανατ., εκδ. "αγρα", αθηνα 1990 )









" Η ξυλινη που ολοι αγαπησαμε Γοργονα,

καθως βουτα παιρνει παραξενες ανασες.

Προτου κολλησουμε για παντα στις Σαργασσες,

μας προδωσε μ' ενα πνιγμενο του Νορονα. "



(του Ν. Καββαδια, "μαρεα", απ' τη συλλ. "πουσι" .
το σχεδιο του Γ. Τσαρουχη, προμετωπιδα στην εκδοση της συλλογης απ' τις εκδ. "αγρα", ιγ' ανατυπωση, αθηνα 1989 )





" Χορεψε πανω στο φτερο του καρχαρια.

Παιξε στον ανεμο τη γλωσσα σου και περνα.

Αλλου σε λεγανε Γιουδηθ, εδω Μαρια.

Το φιδι σκιζεται στο βραχο με τη σμερνα."



( του Ν.Καββαδια, "γυναικα", απ' τη συλλ. "τραβερσο" )










αφιερωνεται στον φιλο, τον "φευγατο" Γιαννη Θ. και την αγαπημενη του...

" ΞΑΝΘΟΥΛΑ", Λ.Υ. , κατασκευης 1948, υδραιικια(καμακιαρικα), συλλεκτικη!



Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

... καλοκαιρινη διαθεση... summer mood...


"... Καμμια κλεψυδρα δεν μπορει στη νησον αυτη να εξαντληση την αμμο της πιο μικρης ακομα ακρογιαλιας, κανενα μετρο να μετρηση το διαφανο μπλαβο βαθος που εχουν εδω τα κρεμαστα νερα"


(του Ανδρεα Εμπειρικου)


σημ. του blogger: αν και γραφτηκε για την Ανδρο, ισχυει για ολα τα ελληνικα νησια! του Αρχιπελαγους, του Ιονιου, του Αργοσαρωνικου και ολων των αλλων ελληνικων θαλασσων!










Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

... ΜΝΗΜΕΣ!


Διαβασα σε μια κυριακατικη εφημεριδα οτι, το λογοτυπο του MTV για τα μουσικα βραβεια της Ευρωπης του 2009, ειναι αφιερωμενο στα 20 χρονια απο τη πτωση του τειχους του Βερολινου, που συμπληρωνονται φετος το Νοεμβριο!

*** *** ***

Μεταξυ 1984 και 1991, ταξιδεψα στη, τοτε, Αν. Γερμανια 3 φορες!

Διεφερε απ΄ολες τις αλλες χωρες του Ανατολικου Μπλοκ, που ειχα επισκεφτει!
Η ζωη κυλουσε απλα, ησυχα!
Απο ειδη διατροφης, ευρισκες τα παντα και σε ποσοτητες. Υπηρχαν σουπερ-μαρκετς, και μπορουσες να βρεις διαφορετικα προιοντα, απ' το ενα στο αλλο!
Το ιδιο και στα ειδη ενδυσης! Υπηρχαν πολυκαταστηματα!
Ολοι, σχεδον, ειχαν ενα οικογενειακο αυτοκινητο ανατολικο-γερμανικης κατασκευης, βεβαια.
Αυτονοητο, η συγκριση γινεται με τις αλλες χωρες του Αν. Μπλοκ που, εγω, ειχα επισκεφτει. Δεν ειχα ποτε επισκεφτει την Ε.Σ.Σ.Δ.
Ομως οσοι ειχαν επισκεφτει και τη Ρωσσια, ελεγαν οτι η ζωη στην D.D.R. ηταν, συγκριτικα καλυτερη!
Τα ξενοδοχεια ηταν περιποιημενα και με καλο σερβις! Τα εστιατορια στα ξενοδοχεια, καθε βραδυ, ηταν γεματα απο γερμανους με τις οικογενειες τους! Πολλα ειχαν και μικρη ορχηστρα, αλλα στις μεγαλες πολεις και night clubs!

Ομως ο σκοπος αυτης της αναρτησης ειναι αλλος!

Στη δευτερη επισκεψη μου, βρεθηκα στο Ροστοκ, λιμανι στη βορεια Γερμανια.
Μετα την επιτυχη εκβαση της δουλειας με μια γερμανικη εταιρεια, για την οποια ειχα βρεθει εκει, ο υποδ/ντης της καλεσε εμενα και δυο, ακομη, ελληνες που με συνοδευαν σε γευμα! Στο γευμα παρευρισκοντο και δυο τμηματαρχες της εταιρειας!
Φαγαμε σ' ενα μικρο ταβερνακι, κοντα στα γραφεια της εταιρειας, ατομικης ιδιοκτησιας! Οι μικρες ατομικες/οικογενειακες επιχειρησεις δεν ειχαν καταργηθει!

Κατα τη διαρκεια του γευματος, αρχισαμε να συζηταμε για πραγματα, που καμμια σχεση δεν ειχαν με τη δουλεια. Κι επειδη η μια κουβεντα φερνει την αλλη, φτασαμε και στη διεθνη πολιτικη κατασταση! Ο υποδ/ντης ηταν ενας νεος, σχετικα, ανθρωπος, οικονομολογος αλλα με πολυ πλατεια μορφωση!
Σε μια αποστροφη του, μας ειπε οτι ο υπαρκτος σοσιαλισμος, οπου εφαρμοστηκε, το πιο σπουδαιο που καταφερε ηταν η ανυψωση του επιπεδου παιδειας των πολιτων! Και επισης μια δικαιη, οσο ηταν δυνατο, κατανομη του πλουτου!
Ομως στην οικονομικη αναπτυξη, προσθεσε, βρισκοταν πολυ πισω και οι δυνατοτητες του ηταν, σχεδον, εξαντλημενες! Και τουτο γιατι, κατα την αποψη του, το σοσιαλιστικο οικονομικο συστημα για να μπορεσει να αναπτυχθει σε ολο του το ευρος, πρεπει να εφαρμοστει σε παγκοσμια κλιμακα και οχι μονο σ΄ενα κλειστο μπλοκ χωρων!

Και να τι προφητεψε, σε μια αλλη αποστροφη!
Ειπε οτι, το χωρισμενο στα δυο Βερολινο ηταν ο ακρογωνιαιος λιθος υπαρξης του Ανατολικου Μπλοκ! Και αν ποτε το Βερολινο, επαυε να ειναι χωρισμενο, ολο το Μπλοκ του υπαρκτου σοσιαλισμου ηταν καταδικασμενο σε καταρρευση!

Το τειχος του Βερολινου γκρεμιστηκε απο γερμανους πολιτες της D.D.R. το 1989!

Η ενωση των δυο Γερμανιων διακηρυχτηκε το 1990! Στη πραξη, ομως, για τεχνικους καθαρα λογους, καθυστερησε.

Στις 27 Ιουνιου 1991, εφτασα αεροπορικως απο Φρανκφουρτη στο Δ. Βερολινο!
Περασα τον ελεγχο των τριων συμμαχικων δυναμεων(Η.Π.Α., Αγγλιας, Γαλλιας) πριν μπορεσω να περασω στο Αν. Βερολινο! Στη συνεχεια, περασα στον ελεγχο της μεθοριακης ανατολικο-γερμανικης αστυνομιας, εγινε ελεγχος της βιζας μου, διαρκειας τριων ημερων, σφραγιστηκε το διαβατηριο μου και μπηκα κανονικα στο Αν. Βερολινο!

Την αλλη μερα το απογευμα, αφου τελειωσα τη δουλεια μου, επεστρεψα στο Αν. Βερολινο για να περασω στο Δυτικο κι απο εκει να επιστρεψω στη Φρανκφουρτη. Πηγα στο σημειο εξοδου, οπως ηξερα μεχρι τοτε, οπου υπηρχε μονο, ενας αστυνομικος της D.D.R. o οποιος, χαμογελωντας, μου εδειξε το σταθμο μετρο και μου ειπε, να παρω το μετρο, να κατεβω στον επομενο σταθμο και θα βρισκομουν στον προορισμο μου! Απορωντας, του ειπα: μα χθες ηρθα απο δω... και τον ρωτησα, που θα σφραγισω το διαβατηριο μου για την εξοδο! Μου απαντησε: δεν χρειαζεται πλεον σφραγιδα εξοδου, απο τα μεσανυχτα το Βερολινο ειναι ενα, λειτουργει το μετρο, με το οποιο μπορειτε να μετακινηθειτε, ελευθερα!

Στην υπογεια διαδρομη προς το πρωην Δυτικο Βερολινο, θυμηθηκα τα λογια του υποδ/ντη!
Αλλα, και την ιστορικη φραση του Κεννεντυ, 25 περιπου χρονια πριν, που ειπε σε επισημη επισκεψη του στο Δ. Βερολινο:

" Ich bin ein berliner" δηλ. " Εγω ειμαι ενας βερολινεζος"

O Κεννεντυ ειχε, ηδη, επαληθευτει!

Ο ανατολικο-γερμανος υποδ/ντης, επισης επαληθευτηκε!

Αυτο ηταν το τριτο μου ταξιδι, στην παλαι ποτε Αν. Γερμανια!


- Σημερα, στο τιμονι της Γερμανιας βρισκεται μια γυναικα γεννημα-θρεμμα της πρωην Αν. Γερμανιας, απ' την οποια ξεκινησε και τη πολιτικη της σταδιοδρομια!




Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

... ΘΑΡΡΟΣ**...


Οπως ειναι γνωστο, ο Προεδρος των Η.Π.Α Τζων Φ. Κεννεντυ δολοφονηθηκε στο Νταλλας του Τεξας, μια Πολιτεια, την εποχη εκεινη, αντρο των φυλετικων διακρισεων!

Ο σημερινος Προεδρος των Η.Π.Α., ειναι ο πρωτος Αφρικανο-Αμερικανος Προεδρος στην Αμερικανικη ιστορια!


*** *** ***


[...]. Μηπως δεν ειχε πει στη Γερουσια, οταν συζητουσαν για την τυχη της Πολιτειας Ορεγκον: " Θα αντιταχθω σε καθε επεκταση του θεσμου της δουλειας και σε καθε αυξηση των αντιπροσωπειων που την ευνοουν, παντα και παντου, υπο οποιεσδηποτε συνθηκες, οποιαδηποτε και αν ειναι τα ελατηρια, οσοδηποτε και αν θιγωνται μεγαλα συμφεροντα, εναντιον παντος συνδυασμου, παρα παντα συμβιβασμο."

Εκεινη την ιδια εβδομαδα εγραφε σε ενα φιλο του: "Απο τα νεανικα μου χρονια θεωρουσα παντα τη δουλεια σαν μια μεγαλη ηθικη και πολιτικη συμφορα... Δεν πρεπει να φοβασαι οτι θα ψηφισω κανενα συμβιβασμο η οτι θα κανω τιποτε ασυμβιβαστο με το παρελθον."

Και ομως, ο Ντανιελ Ουεμπστερ*, φοβοταν τωρα πως ενας ενδεχομενος διχασμος του Εθνους " θα σφυρηλατουσε πιο γερα τις αλυσιδες της δουλειας". Το κυριωτερο γι' αυτον, παρ' ολη την αντιπαθεια του στη δουλεια, ηταν η διατηρηση της Ενωσεως.


* Αμερικανος πολιτικος, γερουσιαστης, υπουργος Εξωτερικων(1782 - 1852). Το 1957, με πρωτοβουλια του, ακομη, γερουσιαστη Τζων Κεννεντυ, ο Ντ. Ουεμπστερ τιμηθηκε για το θαρρος του!

(του Τζων Φ. Κεννεντυ, "Σκιαγραφια των Γενναιων", μτφ. Βασ. Λ. Καζαντζη, εκδ. "ΓΑΛΑΞΙΑ", αθηνα 1963)

** " Χαρη", το ειπε ο Ερνεστ Χεμινγουαιη, " στην αντιμετωπιση των δυσκολων στιγμων"

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

(3)... flash back...




Ρωμη, Πεμπτη 11 Απρ. 1963




" PACEM IN TERRIS" η
" ... ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ"




Στη πλατεια του Αγ. Πετρου, απ' το προηγουμενο βραδυ, αρχιζει να συγκεντρωνεται πληθος πιστων! Καραβανια καθολικων απ' την Ιταλια, την υπολοιπη Ευρωπη αλλα, κι απ' ολοκληρο τον κοσμο εχουν κατακλυσει τη Ρωμη για να ακουσουν, με τα ιδια τους τ' αυτια, τον Ποντιφηκα να εκφωνει την προαναγγελθεισα ιστορικη εγκυκλιο με τον ανω τιτλο!

Η πλατεια "ασφυκτια" το πρωινο αυτο, της ιστορικης Πεμπτης!

Με μικρη καθυστερηση, απ' την αναμενομενη ωρα, ο Παπας ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΧΙΙΙ εμφανιζεται στο παραθυρο του γραφειου του, απ' το Βατικανο συγκροτημα!

Ο κοσμος ζητωκραυγαζει επι μακρον!

Οταν, επιτελους, μετα τις απο μεγαφωνων προτροπες, το πληθος ηρεμει και σιωπα, ο Ιωαννης αρχιζει την ομιλια του!
Ο λογος του ειναι απλος στη γλωσσα και, ευκολα κατανοητος απο το ποικιλομορφο πληθος!

Απευθυνεται σε ολους τους επισκοπους, τον κληρο, τους πιστους, αλλα και σε ολους, τους με καλη θεληση ανθρωπους!

Ζητα την επιβολη της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ωσαν το θεμελιο της ΕΙΡΗΝΗΣ!

Ο λογος αυτος, διαδιδεται αμεσως σ' ολοκληρη την υφηλιο!

Εκπλησσει!

Ειναι η πρωτη φορα που ενας Παπας απυθυνεται στο παγκοσμιο κοινο, με λογια απλα, κατανοητα απ' ολους και, αναφερεται σε απλες παν-ανθρωπινες και προ-αιωνιες Αληθειες!

Ειναι η πρωτη φορα που ενας Παπας ανοιγει τη πορτα του διαλογου με την αντιπερα οχθη!

Ειναι η πρωτη φορα, επισης, που ενας Παπας αιρει τον "αφορισμο" εναντιον του υπαρκτου(μετα τον Δευτερο Παγκ. Πολεμο) σοσιαλιστικου μπλοκ και τασσεται υπερ του διαλογου, αντι της απομονωσης του!

Παραμενει, η Παπικη αυτη Εγκυκλιος, ενα Ιστορικο Ντοκουμεντο!

Και εκφωνειται λιγους μηνες, μονο, πριν τη δολοφονια του Τζων Φ. Κεννεντυ!




Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

... μα γιατι το τραγουδι να 'ναι λυπητερο...

... ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

... σε οσους/ες, ηδη, τις ξεκινησαν!

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

(2)... flash back!

Ακουσα, σημερα στα νεα, οτι χθες πεθανε ο Ρομπερτ Μακναμαρα, απο τους αρχιτεκτονες του πολεμου του Βιετναμ, υπουργος Αμυνας της κυβερνησης του Τζων Φ. Κεννεντυ!
Το B.B.C. μετεδωσε, οτι στα απομνημονευματα του(1995) χαρακτηριζει, τον πολεμο αυτον, σαν τρομακτικο λαθος!

*** ***

Ρωμη, 22 Νοεμβριου 1963

Σαν βομβα, πεφτει η ειδηση, αργα το απογευμα, της 22/11 οτι ο προεδρος Κεννεντυ των Η.Π.Α. δολοφονηθηκε στο Νταλλας του Τεξας κατα τη διαρκεια της εκει περιοδειας του! Ακουγεται απιστευτο!

Η RAI μεταδιδει την ειδηση σε συνεχεις ανταποκρισεις απ' την Αμερικη και, ταυτοχρονα, ανακοινωνει οτι κατα τα μεσανυχτα, περιπου, θα δειξει εικονες και φιλμ με το τραγικο γεγονος της δολοφονιας!

Στην Διεθνη Σπουδαστικη Εστια, το γεγονος εχει συγκλονισει τους διαμενοντες φοιτητες των διαφορων εθνικοτητων αλλα και τους αμερικανους του Παν/μιου Loyola! Ειναι το κυριο θεμα συζητησης και ολοι(αγορια, κοριτσια) περιμενουν, με ανυπομονησια, τη κατ' ευθειαν συνδεση με την Αμερικη, της ιταλικης τηλεορασης! Οι περισσοτερες αμερικανιδες φοιτητριες, ηδη, δεν συγκρατουν τo κλαμα τους!

Λιγο πριν τα μεσανυχτα, στην αιθουσα που βρισκεται η συσκευη της TV γινεται το... σωσε! Δεν πεφτει καρφιτσα!
Με καποια καθυστερηση, η μεταδοση αρχιζει!
Τα κοριτσια ολα ξεσπουν! Κλαινε, φωναζουν, καταριωνται τον/τους δολοφονους!

Ο ρους της ιστοριας, απ' εκεινη την ημερα, αλλαξε πορεια!



για γελια... η για κλαματα ;


Καθολου παραξενο!

Ειναι συνηθες, οι επιγονοι τη κληρονομια των μεγαλων να τη συρρικνωνουν σε μεγεθος... αναλογο της μικροτητας τους!

Αξιο αποριας θα ηταν το αντιθετο!

Με... το καλο και τον
" Δημοκριτο "!

Και ο,τι αλλο εχει απομεινει!

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

... ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΣΟΦΙΑ...

Αν θελεις να εισαι ευτυχισμενος,

για μια ωρα:
μεθυσε

για μια μερα:
παντρεψου

για ολη τη ζωη:
καλλιεργησε ενα κηπο.

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

... flash back...


Ρωμη, 1963-64

Η Διεθνης Σπουδαστικη Εστια αποτελειται απο δυο κτιριακα συγκροτηματα που βρισκονται εκατερωθεν της Λεωφ. Υπουργειου Εξωτερικων, κοντα στο Ολυμπιακο Σταδιο της Ρωμης.

Απο το προηγουμενο ακαδημαικο ετος, το ενα απο τα δυο συγκροτηματα εχει παραχωρηθει, με συμβαση, στο Ιησουητικο Παν/μιο Loyola του Σικαγου! Αυτο σημαινει μειωση των θεσεων για σπουδαστες αλλων εθνικοτητων! Επι πλεον, η συμβαση προβλεπει διαφορετικους ορους διαβιωσης για τους φοιτητες αυτους, απ' εκεινους που ισχυουν, με βαση τον υπαρχοντα κανονισμο, για τους αλλους!

Απ' την αρχη εμφανιζονται σημαδια δυσφοριας... στους "πληβειους"!
Τουτη τη χρονια η δυσφορια, λογω και της συμπεριφορας των... "ευγενων", μεγαλωνει και σιγα-σιγα μεταβαλλεται σε οργη! Στην αρχη δημιουργουνται μικροεπεισοδια, αλλα σε καποια στιγμη... το ποτηρι ξεχειλιζει!
Και τοτε χωρις, απιστευτο(!), καμμια προ-συνεννοηση, ξεσπα η απεργια των "πληβειων"!
Ζητουν την πιστη εφαρμογη του κανονισμου για ολους τους οικοτροφους και την ιση μεταχειριση!
Επι δυο μερες η δ/νση αρνειται να κουβεντιασει το προβλημα! Τη τριτη μερα, αργα το απογευμα, μια προχειρη επιτροπη αποφασιζει... ολονυκτια(!), αρνηση δηλ. μεταβασης στα δωματια για υπνο! Η δ/νση, τοτε, υποσχεται οτι απο την επομενη θα ξεκινησει καποιο διαλογο, αλλα ταυτοχρονα διακοπτει τις τηλεφωνικες γραμμες(κινητα δεν υπηρχαν τοτε!) και κλειδωνει την εξωτερικη πυλη!

Σε καποια στιγμη, εμφανιζεται στο σαλονι... η "γνωστη" φοιτητρια της δημοσιογραφιας γεματη οργη και πλησιαζει καποιον που εμπιστευοταν απολυτα!

( Αυτος επαιζε σκακι μ' εναν κοσταρικανο φιλο του και συμφοιτητη του, μεχρι το προηγουμενο ακαδημαικο ετος, στην Αρχιτεκτονικη! Ηδη απ' το καλοκαιρι ειχε παρει την αποφαση να αλλαξει σχολη και μετα απο αιτηση του, μεταγραφτηκε στη Φιλοσοφικη Σχολη με κατευθυνση την Ιστορια της Μοντερνας Τεχνης! )

Αυτη, σκυβει στ' αυτι του και του ψιθυριζει οτι, δε μπορει ν' ανεχτει τη κατασταση αυτη αλλο και την αποφαση της να πηδηξει, σε καποια στιγμη, απ' τη καγκελοφραξη, να βρει τηλεφωνο και να ενημερωσει καποιες εφημεριδες για την απαραδεκτη συμπεριφορα της δ/νσης!
Εκεινος της ψιθυριζει, να καθισει σε μια πολυθρονα στο σαλονι και να περιμενει λιγο, ωσπου να τελειωσει την παρτιδα!
Και, πραγματι, εκεινη, αυτο κανει!
Σε λιγο βρισκεται κοντα της. Της εξηγει οτι αυτο ειναι τρελλα και διακινδυνευει τη θεση της στην εστια, χωρια το κινδυνο που διατρεχει να χτυπησει, πηδωντας τα καγκελα!
Της λεει ν' ανεβει στο δωματιο της και να ξανα-κατεβει υστερα απο κανενα τεταρτο, κρατωντας τη κοιλια της και υποκρινομενη οτι ποναει πολυ! Και αυτο κανει!
Στο μεταξυ, συμφωνα με την εντολη της δ/νσης, στις 12.30 π.μ. ολα τα φωτα στους κοινοχρηστους χωρους σβηνουν!
Μολις εκεινη κατεβαινει, κρατωντας τη κοιλια της και... "σφαδαζοντας" απο τους πονους, εκεινος ζηταει να δει το δ/ντη- που εκεινο το βραδυ, ξενυχτουσε κι αυτος στην εστια- και του περιγραφει τη κατασταση... της αρρωστης, ζητωντας να του επιτρεψει την εξοδο μαζι της, για την εξευρεση διανυκτερευοντος φαρμακειου και την αγορα φαρμακων! Και το αιτημα γινεται δεκτο!

Η πυλη ξεκλειδωνεται κι εκεινη, στηριζομενη επανω του... για να μη πεσει κατω, βγαινει μαζι του και στο επομενο τετραγωνο, αρχιζουν και οι δυο να τρεχουν για να βρουν τηλεφωνο!

Γινονται τα τηλεφωνηματα, στη RAI και σε 4 εφημεριδες διαφορετικων πολιτικων αποχρωσεων! Επιστρεφουν, με τον ιδιο τροπο που εφυγαν - αλλωστε τα φαρμακα(!) δεν επιδρουν... στο αψε- σβησε και, ο καθενας τους αποσυρεται στο δωματιο του!
Και περιμενουν!

Μετα μια ωρα περιπου, κατα τις 2.00 το πρωι, εμφανιζεται το συνεργειο της RAI και δημοσιογραφοι απο περισσοτερες απ' τις 4 εφημεριδες! Παιρνουν συνεντευξεις απο τους διανυκτερευοντες φοιτητες και τον δ/ντη και την αλλη μερα το γεγονος δημοσιευεται στις εφημεριδες και μεταδιδεται στις ειδησεις!

Η δ/νση υποχωρει και αποφασιζει τη μετατροπη του κανονισμου ωστε, να ισχυουν τα ιδια δικαιωματα, μ' εκεινα που ειχαν δοθει στους αμερικανους φοιτητες, για ολους!

Ψαχνει ομως, επισης, να μαθει πως εγινε γνωστο το γεγονος στους δημοσιογραφους! Αλλα το... "μυστικο" το γνωριζαν μονο οι δυο τους και ως εκ τουτου, ηταν πολυ ισχυρου βαθμου ασφαλειας!

Την επομενη το μεσημερι, στο γευμα, εκεινη του χαρισε ενα σελιδοδεικτη, φτιαγμενο απ' την ιδια- το ιδιο εκεινο βραδυ!





Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

... ρετρο...

Ρωμη, 1962 - 63

Το ακαδημαικο ετος μολις εχει ξεκινησει και οι φοιτητες βρισκονται σε αναταραχη!
Ζητουν τον εκσυγχρονισμο των πανεπιστημιακων σπουδων! Την απαλοιφη και των τελευταιων καταλοιπων των φασιστικων κανονισμων που διεπουν το προγραμμα σπουδων και ρυθμιζουν την φοιτητικη ζωη!

Στη κυβερνηση βρισκεται η κεντροαριστερα! Φαινεται διστακτικη στις αποφασεις της!

Οι φοιτητικοι συλλογοι, στη πλειοψηφια τους, κηρυσσουν απεργια αοριστης διαρκειας και καταλαμβανεται η πανεπιστημιουπολη! Απαγορευεται η εισοδος των καθηγητων και γινεται αυστηρος ελεγχος απ' τις ομαδες περιφρουρησης ωστε να παρεμποδιστει η εισοδος φασιστικων στοιχειων και το ξεσπασμα φοιτητικων ταραχων απο αντιπαλες φοιτητικες ομαδες.

Σε λιγο ακολουθει η Αρχιτεκτονικη Σχολη της Ρωμης, η οποια ναι μεν ανηκει στο Πανεπιστημιο αλλα ειναι αυτονομη και βρισκεται εκτος πανεπιστημιουπολεως.
Ερχεται η σειρα της Σχολης Καλων Τεχνων!

Ομως οι ταραχες μεσα στη πανεπιστημιουπολη δεν αργουν να ξεσπασουν! Αρχιζουν οι "μαχες" μεταξυ των φασιστικων στοιχειων και των υπολοιπων φοιτητων! Ολοι οι φοιτητες κανουν ο,τι ειναι δυνατον και διαφυλασσουν τα κτιρια των σχολων, τα εργαστηρια, τις βιβλιοθηκες και ολη, γενικα, τη πανεπιστημιακη περιουσια! Το κατορθωνουν!

Η αστυνομια ουτε επεμβαινει, ουτε καν φαινεται η παρουσια της! Αλλωστε απαγορευεται αυστηρα απ' τη νομοθεσια!

Ακολουθουν τα Πανεπιστημια αλλων ιταλικων πολεων!

Εν τελει τα φοιτητικα αιτηματα γινονται δεκτα, απ' τη κυβερνηση και τους καθηγητες!
Ομως εχουν χαθει, σε μερικες σχολες, μεχρι και τρεις μηνες, σχεδον, της διδακτικης περιοδου!

Που εισαι Zari που, για να φτασουμε μεχρι την εισοδο της πανεπιστημιουπολης, να περασουμε τον ελεγχο και να μπουμε μεσα, ειδαμε και παθαμε! Που για να γλυτωσουμε... τα κεφαλια μας απ' τις πετρες, που ηταν τα οπλα των αντιμαχομενων, τρεχαμε απο κτιριο σε κτιριο, χερι - χερι, και συ να σημειωνεις, για να προλαβεις να στειλεις την "ερασιτεχνικη" σου, ακομη τοτε, ανταποκριση στο Τοκυο!

Εν τω μεταξυ οι πρωτοι "τριγμοι" εχουν αρχισει να ακουγονται απο, τους φοιτητες του Μπερκλευ της Καλιφορνιας!

Ο πολεμος στο Βιετναμ δεν λεει να τελειωσει!