Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

... με αφορμη καποια σχολια :

ΠΗΓΕΣ ΠΛΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ

"... Ολες οι ιστορικες μαρτυριες, απο την ιδια-τους τη φυση, ρεπουν προς την πλανη, και μαλιστα περιεχουν παραγοντες που προκαλουν την πλανη. Ο πρωτος απ' αυτους ειναι η μεροληπτικη ευνοια προς ενα πιστευω η μια γνωμη. Γιατι οταν ο νους δεχεται μια πληροφορια σε κατασταση ουδετεροτητας και αμεροληψιας, αντιμετωπιζει ερευνητικα και κριτικα αυτη τη γνωμη, οπως και πρεπει, για να αποσυμπλεξει την αληθεια που περιεχει απο τις πλανες' αν ομως ο νους ειναι προκαταλειμμενος υπερ μιας γνωμης η ενος πιστευω, τοτε δεχεται μονομιας καθε πληροφορια που ενισχυει αυτη τη γνωμη. Γι' αυτο το λογο, η μεροληπτικη ευνοια λειτουργει ως παρωπιδα του νου, εμποδιζοντας-τον να διερευνησει και να κρινει, και κανοντας-τον επιρρεπη προς την αποδοχη και μεταδοση της πλανης.

Ο δευτερος παραγοντας που οδηγει στην πλανη ειναι η υπερμετρη εμπιστοσυνη καποιου στις πηγες των πληροφοριων-του. Οι πηγες αυτες πρεπει να γινονται αποδεκτες μονον επειτα απο εξονυχιστικη εξεταση, που συνεπαγεται την κριτικη των ανακριβειων και τη διορθωση των διαστρεβλωσεων.

Ενας τριτος παραγοντας ειναι η αδυναμια κατανοησης του νοηματος ενος γεγονοτος. Ετσι, πολλοι χρονικογραφοι υποπιπτουν σε σφαλματα, αδυνατωντας να συλλαβουν το πραγματικο νοημα αυτου που ειδαν η ακουσαν και εξιστορωντας το γεγονος αναλογα μ' αυτα που νομιζουν η φανταζονται."

... συνεχιζεται

(IBN KHALDUN *, "ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ" , μτφ. απο την αγγλικη εκδοση Δημοσθενη Κουρτοβικ,
εκδ. ΚΑΛΒΟΣ - 1980 )

* Αμπου Ζαιντ Αμπντελ Ραχμαν Ιμπν Χαλντουν, 1332 (Τυνιδα) - 1406 (Καιρο) , ιστορικος, κοινωνιολογος.

24 σχόλια:

quartier libre είπε...

σωστά όλα τα παραπάνω.
σε ποιά σχόλια όμως αναφαίρεσαι;

Χαρ. Αλβερτος είπε...

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ,ΚΥΡΙΩΣ, ΣΤΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΑΠΟ kleine.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ" ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΟ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ gemini ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ abttha.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ
ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.

elphaba είπε...

σωστόοοοοο! μιας και πιάσαμε το θέμα για πες μας σοφέ μ.κ. πόσο αντικειμενική θεωρεις την ιστορία που εχουμε στα χερια μας σχετικά με την αρχαια Ελλάδα, διοτι κάποιος ειδικος μου ειπε οτι ειναι σαν να βρουν οι επομενες γενιες ενα προεκλογικο φυλλαδιο καποιου κομματος απο την δική μας εποχη. αναφεροταν φυσικα στον Θουκιδιδη ο οποίος μαζι με τον Ηροδοτο ειναι οι κυριες πηγες μας. και οι οποιοι εγραψαν για τους Αθηναιους -διορθωσε με αν σφαλλω- απο την πλευρά των Αθηναιων. δηλαδη ευλογουσαν τα γενια τους. βεβαια ως μηδενιστρια θεωρω οτι δεν εχει ιδιαιτερη σημασια one way or the other αλλα ειναι ενα ενδιαφερον θεμα που ξερω οτι θα σε διεγειρει και θα κατεβασεις εγκυκλοπαιδιες κλπ. δηλαδη θα διασκεδασεις με την ψυχη σου. ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Χαρ. Αλβερτος είπε...

... ΥΠΗΡΞΕ,ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ - ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ!! - ΕΝΑ ΜΑΙΗΛ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΠΕΡΣΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ(ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ
Η ΜΥΘΟΣ),ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ, ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΓΩ ΓΙ' ΑΥΤΟ.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ, ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΑΒΑ ΣΟΦΟΥ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΙ'ΕΤΣΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

elphaba είπε...

ενταξει λοιπον hermit περιμενουμε ολοι με κομενη την ανασα να μας διαφωτισεις. εχεις χρονο μεχρι το βραδυ γιατι ειναι εκτενες το θεμα. ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Χαρ. Αλβερτος είπε...

@gemini,

ΜΙΑ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ... ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ!... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΧΩ ΕΔΩ... ΣΤΟ ΕΡΗΜΗΤΗΡΙΟ! ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΛΗΘΕΙΑ!
ΟΜΩΣ ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΙΔΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΤΑΦΗ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ... ΣΟΥΦΙ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ!

ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ!

ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Χαρ. Αλβερτος είπε...

@gemini

ΤΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ;;;

Χαρ. Αλβερτος είπε...

@gemini,
...ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ, ΕΠΙΣΗΣ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ/ΜΗΔΕΝΙΣΤΗΣ/ΤΡΙΑ
ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

elphaba είπε...

ο ειδικος ηταν ιστορικος στο επαγγελμα. δεν γινεται να αναπτυχθει στον χωρο ενος μπλογκ η θεωρια του μηδενισμου. εν ολιγοις ειναι η θεωρια του τιποτα του μηδενος. μηπως η λεξη nihilism σας ειναι πιο οικεια; νομιζω ομως οτι μας δουλευετε διοτι γνωριζετε πολύ καλά τι σημαινει αν και δεν τον ασπαζεστε. κανετε οτι μπορειτε για να μην απαντησετε σχετικα με τους αρχαιους αθηναιους. δεν πειραζει.

Χαρ. Αλβερτος είπε...

@gemini,

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ,ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ, ΟΤΙ ΘΑ ΜΕ ΤΙΜΟΥΣΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΔΩ, ΟΠΟΥ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ, ΠΕΡΙ ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΚΑΙ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΩΝ Η ΜΗ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ.

ΣΑΣ ΒΕΒΑΙΩΝΩ ΟΤΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΜΗΔΕΝΟΣ, ΔΛΔ. ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ. ΓΙ' ΑΥΤΟ,ΕΣΤΩ, ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

elphaba είπε...

0000000000000000000000000000000000000

elphaba είπε...

ο φιλος ιστορικος δεν μπλογκαρει δυστυχως. αν θελετε να τον γνωρισετε θα χρειαστει να διανυσετε αρκετα χλμ.

δόΧτωρ απαράδεΧτος είπε...

εδώ γίνεται χαμός και γω είμαι χαμένος στο κυνήγι των προς το ζειν. ντροπή μου.
αγαπητέ μοναχικέ πλην καβαλάρη, γνωρίζεις καλά πως μάλλον μαζί σου είμαι παρότι όλες οι περί του αντιθέτου απόψεις είναι πολύ καλά τοποθετημένες ....

όμως, αντί συμμετοχής σ΄ αυτή τη συζήτηση, θέλω να σου ζητήσω μια χάρη. ή μάλλον να σε προτρέψω σε κάτι που νομίζω πως θα βοηθήσει όλους μας να κατανοήσουμε καλύτερα τις θέσεις σου.

θα ήθελα να δω ένα κείμενο δικό σου. ένα ποστ καταδικό σου χωρίς αναφορές σε κανέναν.
σε προκαλώ να εκτεθείς αν δεν το κατάλαβες.

εκτός αν τα ποιήματα με τον άγνωστο μεταφραστή είναι δικά σου ....... και από μετριοφροσύνη μας τα πλασάρεις σαν ξένα.

και πούσαι, δικαιολογίες του στιλ "εγώ δεν γράφω" δεν περνάνε εδώ. από τις απαντήσεις σου στα σχόλια, γνωρίζουμε όλοι πως "το' χεις" ....

Χαρ. Αλβερτος είπε...

@ dr.
ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ,
ΣΟΥ ΕΧΩ ΠΕΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΟΥΔΟΛΩΣ ΜΕ ΑΓΓΙΖΟΥΝ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΕΚΤΙΜΩ, ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΠΑΝΤΑ
ΩΣ ΕΞΗΣ: "Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΟΥ, ΦΙΛΕ, ΑΠ' ΕΔΩ ΜΠΑΙΝΕΙ(ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΕΞΙ ΤΟΥ ΑΥΤΙ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΩ ΒΓΑΙΝΕΙ(ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΟΥ). ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΤΟΝ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙΣ ΕΣΥ... ΩΣ ΕΙΔΙΚΟΣ.
:)))))

δόΧτωρ απαράδεΧτος είπε...

τις ειδικότητες τις αφήνω στους ειδικούς

εξ ου και ντόκτορ (αληθινός και όχι με δίπλωμα)

....άρα τα ποιήματα είναι δικά σου.
εγώ αυτό έπχιασα απόσα είπες
είπον

Χαρ. Αλβερτος είπε...

@gemini,

ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ,

ΤΟ ΜΑΙΗΛ ΜΟΥ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ' ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ 'ΛΕΓΕ,ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΜΠΛΟΓΚΕΡ, ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΟ ΜΑΙΗΛ ΚΙ' ΕΓΩ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ,ΕΔΩ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΛΕΞΗ ΠΡΟΣ ΛΕΞΗ.

ΤΩΡΑ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΤΕ. ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ,ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ... ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΜΕΛΕΤΗ(ΟΧΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ) ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΣ ΤΡΟΦΗ, ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΚΑΘΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ. ΘΑ ΕΧΕΤΕ,ΑΡΑ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΟΤΙ Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΣΑΦΩΣ, ΑΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠ' ΟΨΗ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΡΗΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ,ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Η ΤΟ ΑΚΟΥΣΕ. ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕ ΠΟΥ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟ ΕΙΧΕ ΑΚΟΥΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ Η ΟΧΙ Η ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ, ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΔΑΦΙΑ ΤΟΥ.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ ΤΩΡΑ. ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Ο ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ ΗΤΑΝ ΑΘΗΝΑΙΟΣ. ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ-ΟΛΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ-ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ-ΚΡΑΤΗ. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΙΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. ΑΥΤΟ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΓΑΝΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ. ΑΡΑ Ο ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ' ΑΥΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΑΝ Ο ΘΕΣΑΣ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Η Σ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΝΑΙ ΜΕΝ,ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΤΙ ΠΙΟ ΦΥΣΙΚΟ-ΔΙΕΚΕΙΤΟ ΕΥΝΟΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ. ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ ΔΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΡΗΣΕ, ΕΠΗΥΞΗΣΕ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ ΜΕΘΟΔΟΥΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΖΗΣΕ.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΗΡΗΣΑΝ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΤΟΥΣ "ΚΑΝΟΝΕΣ" ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Ο ΙΜΠΝ ΧΑΛΟΥΝΤ!
ΗΤΑΝ/ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΝΕΩΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ "ΠΕΤΟΥΝ" ΤΑ ΨΕΥΔΗ.

ΑΥΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΑΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗ... ΜΕΤΑΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ Κας ΡΕΠΟΥΣΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΝ ΜΕ ΑΥΤΗ, ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ...

ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ!!

Χαρ. Αλβερτος είπε...

@DR.

ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΟΤΙ-ΒΙΑΣΤΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ!-ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥ-ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ!!

BE COOL MY DEAR!

HAVE A NICE NIGHT!

Χαρ. Αλβερτος είπε...

@gemini,

ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ,

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΑΝΤΙ ΙΜΠΝ ΧΑΛΟΥΝΤ-ΠΟΥ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΚΕ- ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ, ΙΜΠΝ ΧΑΛΝΤΟΥΝ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

elphaba είπε...

δυστυχως οι γνωσεις μου δεν μου επιτρεπουν να σας αντικρουσω, κανετε λαθος δεν περνω την ημερα μου μελετωντας τους αρχαιους ιστορικους εχω καλυτερα πραγματα να κανω και τα αγαπημενα μου αναγνωσματα ειναι θριλερ, τρομου και κατασκοπικα. με υπερτιματε μ.κ. νομιζω ομως χωρις να μπορω να το αποδειξω οτι οι δυο αυτοι ιστορικοι δεν μπορουν να θεωρηθουν απολυτα φερεγγυοι. οχι οτι ειπαν ψεματα αλλα σιγουρα απεκρυψαν καποια γεγονοτα η τα παρουσιασαν κολακευτικα για τη μια πλευρα. λογικο ειναι. συγχαρητηρια παντως για την ερευνα σας πρεπει να κουραστηκατε πολυ. να εχετε μια καλη μερα.

Kleine wolke είπε...

monaxike kavalarh
thya sou proteinw na diavaseis ston deytero tomo(an thumamai kala) enos vivliou koinwnikhs psyxologias tou Giwrga(tha to koitaksw spiti mou argotera gia sigouria)gia th stash genika tvn atomwn.. pou kollaei h koin. psyxologia me tis aities planhs sthn katagrafh ths istorias; ek prwths apopshs pouthena. sygkekrimena omws an diavaseis gia thn phgh, ton dekth tou munhmatos klp tha deis megales omoiothtes. vasika katalavainw oti einai ligo akyro to sxolio mou ws exei, alla enthousiasthka re gamwto!

Kleine wolke είπε...

epifylassomai gia epekshghmatiko sxolio syntoma!
kalo vrady!!

Unknown είπε...

η ζωή μου, σνιφ και κλαίω, είναι όλο χαμένα επεισόδια!
μπήκα σε μια κουβέντα και δε βγάζω άκρη.
θα μου πείτε: ε, τότε τι μπήκες; δεν έχεις παρά να βγεις!
:)
εύκολο το'χετε;
λοιπόν:
για ποια ποιήματα μιλάτε; θα μου πείτε πού είναι;
ο ιμπν χαλντούν, το ξέρετε, υπάρχει στα ελληνικά μέρος της περίφημης εισαγωγής του, μεταφρασμένο από τα αγγλικά μεν, πλην όμως με σοβαρότητα, νομίζω από τον κούρτοβικ, ναι, μόλις το τσέκαρα, εκδόσεις κάλβος, και με τίτλο: προλεγόμενα.
ξέρω, φέρνω νερό στο πηγάδι, τι να κάνουμε, δυσλεξία είναι αυτή.
όσο για το τι λένε ή κρύβουν οι ιστορικοί, και για την αρχαιότητα,
ένα έχω να πω:
αν ο κάθε ηρόδοτος, θουκιδίδης, και άλλα ονοματάκια είναι καλά παιδιά ή βρωμοφερέφωνα ιμπεριαλιστών κλπ, ένα έχω να πω: την εποχή που κανείς δεν έγραφε ιστορία, δλδ οι περισσότεροι λαοί αρκούντο στο να κάνουν μάχες και να έχουν ως λόγο στάσης ζωής τη δύναμη, κάποιοι, στραβά, κουτσά, ανάποδα, άφηναν ίχνη, δλδ ΜΙΛΟΥΣΑΝ για το χτες, για τις αιτίες, για τις μάχες, για τη δόξα, για όλα.
αυτό και μόνο του αρχίζει τη δημοκρατία έτσι όπως τη λέμε σήμερα: κάνουν θέση στο λόγο, άρα βάζουν δίπλα στην πράξη της δύναμης, τη δύναμη του λόγου!
ξέρετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
την αρχή του πολιτισμού.
δε μιλάω για χρόνο
αρχή είναι κάτι που θα καλλιεργηθεί για να γίνει κορυφαίο.
ξέρω, βλακείες είπα.
μα το σύνδρομο ενοχής ή διαρκούς δόξας των προγόνων, καταντάει ... ψυχιατρικό θέμα.
άλλωστε, κυρίως έλληνες είναι αυτοί που κατηγορούν, π.χ., το μέγα αλέξανδρο. οι λαοί από όπου πέρασε τον βλέπουν πολύ πιο θετικά από κάτι συμπατριώτες μας, που, για να στέκεται σαθρά το ελληνικό γιουναντισο-μπανανιστάν σήμερα, κρατάνε καλά, στον αντίποδα των ελληναράδων, τις ακρότητες της μη-επιστήμης.
σόρρυ, μπορεί να είμαι εντελώς εκτός θέματος, μπορείτε να βάλετε μηδέν
(όλοι σας, είτε είστε μηδενιστές είτε δεν είσαστε:)

Χαρ. Αλβερτος είπε...

@kleine,

ΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ, ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ posted.
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ
ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ... ΠΗΓΗ/ΔΕΚΤΗΣ ΝΟΗΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΩ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.
ΠΕΡΙΜΕΝΩ,ΟΜΩΣ, ΤΟ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥ ΣΧΟΛΙΟ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Χαρ. Αλβερτος είπε...

@abttha,

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ "ΜΙΛΑΕΙ" ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!