Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ...



Ακουσα πριν λιγες μερες καποιες δηλωσεις του Αρχηγου του ΛΑΟΣ με τις οποιες ουτε λιγο-ουτε πολυ συνιστουσε σε ολους την υποστηριξη του Πρωθυπουργου στο εργο που ανελαβε με το ταξιδι του σε Γερμανια, Γαλλια, Η.Π.Α., για την διασωση της οικονομιας της χωρας μας!

Ειναι γεγονος οτι η ευγενεια και κυριως η ευγνωμοσυνη δεν λειπουν απο το(ν) ΛΑΟΣ, και τον Αρχηγο του!

Το 2004 εισηλθε στη Βουλη, για πρωτη φορα, με εναν νεο εκλογικο νομο, τον λεγομενο και "Νομος Σκανδαλιδη"! Εναν νομο που αποσκοπουσε, κυριως, στην μη αναδειξη της, μεχρι τοτε, αξιωματικης αντιπολιτευσης σε πρωτο κομμα!

Ομως,
" αλλαι μεν βουλαι ανθρωπων αλλα δε Θεος κελευει"!

**********

Στις εκλογες του 1958 καποιος Δικαστης παρελειφθη απο τους καταλογους διορισμου Δικαστικων αντιπροσωπων!

Απορησε γι' αυτο και διαμαρτυρηθηκε! Απ' το Υπουργειο ισχυριστηκαν οτι εγινε εκ παραδρομης και την τελευταια στιγμη του κοινοποιηθηκε ο διορισμος του σ' ενα ορεινο χωριο της Κορινθιας, παρ' ο,τι υπηρετουσε στην Αθηνα! Ειπωθηκε οτι δεν υπηρχαν, πλεον, κενα στην περιφερεια της εδρας του!

Ο γυιος του, περιεργος εκ γεννετης, παντα ειχε την περιεργεια να παρακολουθησει μια εκλογικη διαδικασια απο κοντα. Ετσι ο πατερας του, εκεινη την φορα, αποφασισε να τον παρει μαζι του!
Ξεκινησαν Σαββατο πρωι, με το λεωφορειο, για την Κορινθο κι απ' εκει μ' ενα αγοραιο ταξι για το χωριο! Εφτασαν εκει αργα το μεσημερι. Ενα χωριο με εγγεγραμμενους στους εκλογικους καταλογους, περιπου, 100-110 ψηφοφορους. Το δημοτικο σχολειο ειχε, ηδη, διαρρυθμιστει σε εκλογικο τμημα, η στρατιωτικη φρουρα(1 λοχιας και 2 οπλιτες) βρισκοταν κι αυτη στη θεση της, ολα ετοιμα!
Το εμαθε ο αστυνομος οτι ο Δικαστικος αντιπροσωπος ειχε ελθει, ειδοποιησε και τον κοινοταρχη και ηλθαν στο εκλογικο τμημα, οπου εκεινος εκανε ελεγχο, προς συναντηση του! Ολες... οι Αρχες ομου!
Ηταν, ηδη, σουρουπο! Ο κοινοταρχης προσεφερθη να φιλοξενησει πατερα και γυιο στο σπιτι του. Ετσι κι εγινε! Πηγαν στο σπιτι, τους παραχωρηθηκε ενα δωματιο για υπνο και ετοιμαστηκαν για βραδυνο! Σε λιγο ηρθε και ο αστυνομος!
Καθησαν στο τραπεζι που ειχε ετοιμασει η νοικοκυρα και η κορη του κοινοταρχη! ΜΟΝΟ οι ανδρες! Πεντε ατομα, γιατι προστεθηκε κι ο γυιος του κοινοταρχη. Η συζυγος και η κορη του νοικοκυρη εμπαιναν, σερβιριζαν κι εφευγαν! Τον γυιο του Δικαστη, πολυ παραξενεψε το γεγονος αυτο! Σε χωρια νησιων που ειχε παει μεχρι τοτε δεν το ειχε ξανασυναντησει αυτο! Στο τραπεζι, ΜΟΝΟ - σημερα ειναι η Γιορτη της Γυναικας! - ανδρες!
Εφαγαν ωραιο σπιτικο φαγητο, ηπιαν και πηγαν για υπνο!

Την αλλη μερα, Κυριακη 1η Μαιου(οχι τυχαιο!), με την ανατολη του ηλιου πατερας και γυιος πηγαν στο εκλογικο τμημα! Ο οπλιτης που ειχε βαρδια ηταν μεσα στο τμημα! Ο Δικαστης του λεει να βγη εξω και να καθησει σκοπος εξω απο την πορτα! Εκεινος επικαλειται τις διαταγες του λοχια! Ο λοχιας επικαλειται διαταγες ανωτερων του! Ο Δικαστης οργιζεται, και δεν ξεκιναει τη διαδικασια πριν ελθει ο αστυνομος και ο κοινοταρχης τους οποιους καλει με εναν εκ των δυο κομματικων εκπροσωπων που βρισκονταν εκει!
Το προβλημα λυνεται αφου ο Δικαστης αναφερεται στον νομο και το δικαιωμα που του δινει να ακυρωσει ακομα και την εκλογη! Ετσι η διαδικασια αρχιζει! Σε λιγο ερχεται κι ενας τριτος κομματικος εκπροσωπος ! Φτανει, περιπου, 2μ.μ. η ωρα κι εχουν εμφανιστει για να ψηφισουν περιπου 10 ψηφοφοροι! Ρωταει τους κομματικους εκπροσωπους να μαθει τι συμβαινει. Αλλος του λεει το ενα, αλλος το αλλο! Σε καποια στιγμη ο ενας εκ των τριων του "σφυριζει" οτι ο... ταδε βουλευτης του κυβερνητικου κομματος, εχει υποσχεθει 1 ζευγαρι παπουτσια δωρο σε καθε μελος οικογενειας του χωριου! Αλλα τα... παπουτσια δεν εχουν ελθει ακομα!
Αρα η αποχη... δικαιολογημενη!
Κοροιδα ηταν να ψηφισουν πριν παρουν το... δωρο τους;!
Ο Δικαστης ξανα-εξοργιζεται, φωναζει τον παππα και του λεει ν' αρχισει να κτυπα την καμπανα της εκκλησιας και παραγγελει στον κοινοταρχη να ειδοποιησει τους κατοικους να ελθουν αμεσως να ψηφισουν, αλλιως θα πραξει ο.τι ο νομος οριζει
( Και ηταν γνωστο σε ολο τον κλαδο, οτι η νομικη του καταρτιση ηταν αριστη. Αλλωστε, 3 φορες στη ζωη του υπεβαλλε την παραιτηση του απο το Σωμα...)! Τωρα θα φοβοταν;

Πραγματι, σε λιγο αρχισε να σχηματιζεται ουρα, απ' εξω, των ψηφοφορων! Κι αργοτερα, λιγο πριν να δυσει ο ηλιος... ηλθαν και τα παπουτσια, οπως του "σφυριξε" ο ιδιος εκπροσωπος!
Η καλπη εκλεισε, εγινε η καταμετρηση και βρεθηκαν 3 ψηφοι για την... τοτε ΕΔΑ(Ενιαια Δημοκρατικη Αριστερα) και μια(αυτη του Δικαστη) για τον συνασπισμο της Προοδευτικης Αγροτικης Δημοκρατικης Ενωσης! Οι υπολοιποι μονοκουκι στο ιδιο κομμα!

Αλλα 3 για την ΕΔΑ;!!!
Αυτο ηταν καινοφανες για το χωριο! Ολοι αναρωτιονταν, ποιοι μπορουσαν να ειναι αυτοι που την ψηφισαν! Εγινε μεγαλο σουσουρο!
Στην πρωτη γραμμη υποπτων, προφανως, πρεπει να ηταν οι 3 της φρουρας και ο Δικαστης!

Ο Δικαστικος αντιπροσωπος εστειλε με τηλεγραφημα το αποτελεσμα στο Υπουργειο, ζητησε απο τον κοινοταρχη να φωναξει ενα αγοραιο απο την Κορινθο και μ' αυτο πατερας και γυιος εφυγαν για την Κορινθο. Διανυκτερευσαν σε ξενοδοχειο και το πρωι της Δευτερας 2 Μαιου επεστρεψαν στην Αθηνα.

**********

Ο εκλογικος νομος του 1958, ψηφιστηκε απο το κυβερνων κομμα κι εκεινο της αξιωματικης αντιπολιτευσης κατοπιν συμφωνιας και, ειχε σκοπο να υποκλεψει ψηφους απ' την ΕΔΑ, που εμφανιζοταν να ερχεται τριτο κομμα!

Αποτελεσμα;

Η Αριστερα εγινε αξιωματικη αντιπολιτευση για πρωτη φορα στα ελληνικα χρονικα κι ετσι ξεκινησε η πορεια προς την επιβολη της στρατιωτικης δικτατοριας του 1967!



Δεν υπάρχουν σχόλια: