Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

... ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ...

... η μια αναμνηση φερνει την αλλη...

κι ετσι "γυρισα" ακομη πιο πισω, στα 1948/1949 !


Το 1948 απελευθερωθηκαν, οπως ειναι γνωστο, τα Δωδεκανησα.
Ηταν η χρονια που, ο αφηγητης βρεθηκε με τους γονεις του σε καποιο απο τα νησια του συμπλεγματος.
Ο πατερας, αναγκασμενος απο το επαγγελμα του, επρεπε καθε τοσο να φευγει απ' την εδρα του και να ταξιδευει στην Καλυμνο!
Η απουσια του διαρκουσε δυο με τρεις μερες, συνηθως. Και καθε φορα που γυριζε ολο και κατι εφερνε στο σπιτι! Ποτε καμμια δωδεκαδα ωραια πιατα πορσελανινα, ποτε μερικα ποτηρια κρυσταλλινα, καποτε ενα ραδιοφωνο σαν ξυλινο κουτι που, στο κατω μερος ειχε ενα φωτεινο παραθυρο και κατι κουμπια!
Ο αφηγητης γυριζοντας ενα απ' τα κουμπια, ακουγε με εκπληξη, καθε λιγο και λιγακι ανθρωπους να μιλανε με λεξεις τελειως ακαταλαβιστικες γι' αυτον! Ρωτωντας εμαθε οτι, υπαρχουν ανθρωποι που μιλουν σε γλωσσα διαφορετικη απ' αυτη που μιλουσε ο ιδιος, οι γονεις του κι, απ' αυτην που μολις ειχε αρχισει να διδασκεται στο σχολειο του! Αυτο δεν μπορουσε να το χωνεψει για πολυ καιρο, ωσοτου μια δασκαλα φραντζεζα αρχισε να του μαθαινει... τη δικη της γλωσσα!
Ομως ο πατερας, καθε φορα που γυριζε απο την Καλυμνο, εφερνε μαζι του ολο και καποιο σφουγγαρι φυσικο, θαλασσινο! Αλλωστε, τοτε, δεν ειχαν ανακαλυφτει τα πλαστικα! Και καθε φορα ελεγε πως, και τ' αλλα που κουβαλουσε απο σφουγγαραδες τ' αγοραζε!
Οποτε, κατω απο την επιμονη του αφηγητη, καποια φορα τον πηρε μαζι του, στην Καλυμνο! Κι εκει, εκεινος γνωρισε κι εμαθε τι σημαινει σφουγγαρας! Ειδε τα ομορφα τρεχαντηρια τους, τα σκαφανδρα τους, τους ακουσε να διηγουνται τα κατορθωματα τους! Πως βουτουν στην θαλασσα και κατεβαινουν στον βυθο, μαζευουν τα σφουγγαρια και ξανα-ανεβαινουν στο πλοιο! Πως για να τα βρουν φευγουν ολο το καλοκαιρι, πως πανε πολυ μακρυα... μεχρι το Τουνεζι και τη Μπαρμπαρια!

Οταν εγινε εφηβος, διαβασε τα υπεροχα διηγηματα του Γιαννη Μαγκλη που περιγραφουν την ζωη των σφουγγαραδων της Καλυμνου(τη γενετειρα του συγγραφεα), τους " Κοντραμπατζηδες του Αιγαιου" κι αλλα δικα του!

" ΕΠΙ ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΡΑ
ΓΝΩΡΙΖΟΜΕΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΝ "

... οπως λεει κι ο καρδιακος φιλος απ' τα χρονια του Δημοτικου σχολειου, Γυμνασιου μεχρι και σημερα, ... και ποιητης Ζαχαριας!



... στον οποιο και αφιερωνω την αναρτηση αυτη
... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΝΤΑΣ τον, συναμα! ... ( αποσιωπητικα )


* σημ. μετα απο ερωτηση που μου υποβληθηκε, για οσους δεν το ξερουν, στη γλωσσα των σφουγγαραδων:

-μηχανη σημαινει το σκαφανδρο των δυτων-σφουγγαραδων της εποχης εκεινης (η λεξη ακουγεται στο μουσικο video).

Ο δε δυτης-σφουγγαρας λεγοταν μηχανικος!