Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

... η ιστορια της motherless Π.


Σε μια συγκεντρωση παλιοφιλων, αυτες τις μερες, σ' ενα κουτουκακι, ενας απ' αυτους αφηγηθηκε την παρακατω, σε συντομια, πραγματικη ιστορια.

Γυιος Δικαστη, οταν ηταν εξη περιπου χρονων, ο πατερας του υπηρετουσε σε καποιο νησι των Δωδεκανησων.

Ενα χειμωνιατικο σουρουπο, ηταν την χρονια που πρωτοπηγε σχολειο, ο πατερας του γυρισε σπιτι κρατωντας απ' το χερι ενα κοριτσακι, περιπου, συνομηλικο του. Ενα κοριτσακι κουρελιασμενο, βρωμικο, γεματο ψειρες, πεινασμενο!
Η μητερα του μολις τον ειδε, εκπληκτη τον ρωτησε για την προελευση της "μουσαφιρισσας"! Εκεινος, με το σοβαρο υφος Δικαστη που διαβαζει μια τελεσιδικη δικαστικη αποφαση, της απαντα οτι, το κοριτσακι απο δω και περα, μεχρι να ενηλικιωθει, θα μεινει μαζι τους. Και της συνεστησε να το πλυνει, να του φορεσει κατι προχειρο καθαρο και απο την αλλη μερα να φροντισει να το βολεψει με κανονικα ρουχα και, να το ταισει! Και μια κι ετυχε να ειναι κοριτσι, να το μαθει σιγα-σιγα να τη βοηθαει και στις δουλειες της οταν θα μπορει, μετα το διαβασμα, αφου πρεπει να παει και στο σχολειο!

Εκεινη αρχισε να "αγριευει"! Τοτε της ειπε τι ακριβως συνεβαινε.

Η μητερα του προσηχθη στο Δικαστηριο με την κατηγορια της παραμελησης εποπτειας ανηλικου και πορνεια! Η μικρη με τον λιγο μεγαλυτερο αδελφο της με την κατηγορια της επαιτειας! Ο πατερας δεν ειχε βρεθει!

Η μητερα καταδικαστηκε σε φυλακη!

Τα δυο παιδια η επρεπε να κλειστουν στο αναμορφωτηριο η καποιος/καποιοι να αναλαβουν την εποπτεια τους μεχρι την ενηλικιωση τους!
Το Δικαστηριο καλεσε τον αδελφο της μητερας κι εκεινος δεχτηκε να αναλαβει το αγορι μονον!
Ο πατερας του, εμπειρος Δικαστης και ιδεολογος σοσιαλιστης -σαν φοιτητης ανηκε στην οργανωση του Αλεξανδρου Παπαναστασιου, τον οποιο δεν ειχε παυσει ποτε του να θαυμαζει- γνωριζοντας πολυ καλα την "αγωγη" που προσεφεραν τα αναμορφωτηρια και μην βρισκοντας αλλη λυση, δηλωσε οτι αναλαμβανει εκεινος την εποπτεια της μικρης!

Ετσι η Π. εγινε μελος της οικογενειας τους, ακολουθωντας την σε ολες τις μετακινησεις της και μην εχοντας καμμια επαφη με την μητερα της και τον αδελφο της εκτοτε!
Μεγαλωσαν μαζι και ενηλικιωθηκαν μαζι!
Για πολυ λιγο καιρο πηγαν και σχολειο μαζι! Ομως εκεινη σταματησε γιατι, για λογους προφανως ψυχολογικους, δεν μπορουσε μακρυα απο τη μητερα του και "δικη" της, πλεον, μαμα-ετσι την φωναζε! Και μετα απο πολυ κλαμμα και πεισμα εμεινε πλεον σπιτι, κοντα στη "μαμα" της!

Οταν ενηλικιωθηκε, ο πατερας του καλεσε τον αδελφο της- αντρα πια- να ερθει να την παρει μαζι του!
Ετσι κι εγινε, παρα τα κλαμματα και τα παρακαλια της να παραμεινει μαζι τους!
Της δοθηκε κι ενα βιβλιαριο καταθεσεων στο ονομα της, στο οποιο ο πατερας του κατεθετε ενα μικρο ποσο, καθε μηνα, απο την πρωτη μερα που την εφερε σπιτι τους μεχρι και την ημερα που εφυγε!

Η Π., ενα χρονο περιπου μετα, εφυγε με προσκληση ενος συμπατριωτη της, μεταναστη, στην Αυστραλια για να παντρευτει! Το "συνοικεσιο" εγινε μεσω μιας αγγελιας απο εκεινον και μιας φωτογραφιας δικης της!

Εκτοτε τα "ιχνη" της χαθηκαν!

Ο αφηγητης της ιστοριας καθε τετοιες μερες την θυμαται και αισθανεται σαν ενας motherless!

Δεν υπάρχουν σχόλια: