Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

... σκεψεις βραδυνες, μοναχικες...

Ειχα αρκετο καιρο να κανω βολτα βραδυνη στο κεντρο της Αθηνας. Μ' αρεσουν οι πολεις τη νυχτα! Γενικα, μ' αρεσει η νυχτα! Εχει κατακαθησει ο κουρνιαχτος της ημερας. Τη νυχτα βλεπεις πιο καθαρα το "προσωπο" των πολεων και των κατοικων της!
Ετσι, αποψε, ευκαιριας δοθεισης ειπα να κανω ενα βραδυνο, μοναχικο περιπατο στο κεντρο της Αθηνας!
Θα ελεγα οτι η Αθηνα τη νυχτα ειναι μια πολη αρκετα ομορφη!
Παρατηρησα οτι πολλα παλια κτιρια εχουν συντηρηθει, ανακαινιστει, εκσυγχρονιστει! Δεν μ' αρεσει ο ορος "αναπαλαιωση". Τι λεει, τι ακριβως σημαινει αυτος ο ορος; Δεν τον καταλαβαινω! Ποιος "ξερολας" - που θα ελεγε και καποιος blogger - τον καθιερωσε!
Ηταν, παντως, απαραιτητο να γινει κατι τετοιο. Και βεβαια πρεπει να συνεχιστει. Πρεπει να αναδειχτει η "ιστορικη" συνεχεια και η εξελιξη της πολης!

Καθως γυριζα σπιτι, θυμηθηκα ενα βιντεο που ειχα αναρτησει, του αργεντινου Daniel Melingo, ενος απο τους ανανεωτες του tango!
Και μολις μπηκα στο σπιτι, εψαξα στο μπλογκ μου και το βρηκα. Ειναι δημοσιευμενο τη Τριτη 3 Μαρτιου. Και λεει, σε ελευθερη μεταφραση απ' τα αγγλικα: "Εψαξα στο παρελθον για να ειμαι βεβαιος οτι αισθανομαι /αντιλαμβανομαι(feel) την αληθεια. ... Και πιστευω οτι πηγαινοντας στη παραδοση/ στις ριζες(origins), μπορεις να βρεις/αποκαλυψεις(find) το Μοντερνισμο/Συγχρονο(Modernity)."

Αληθεια, ποιος μεγαλος επιστημονας, καλλιτεχνης-οποιας μορφης Τεχνης- ακομη και πολιτικος δεν ακολουθησε παρομοια πορεια;

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ακολουθωντας τετοια πορεια αναπτυσσεται.

Οσοι το πιστευουν και μπορουν- επιστημονες, καλλιτεχνες,πολιτικοι- ας την ακολουθησουν την πορεια αυτη! Αν αγαπουν τον τοπο τους, τουτον εδω το τοπο... αλλιως...