Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Σάββατο 23 Μαΐου 2009

... το σχολειο μου...

... εδω περασα 6 απ' τα ωραιοτερα χρονια της ζωης μου! καθε απογευμα! γιατι τοτε πηγαιναμε σχολειο και τα Σαββατα!
(το κτιριο, εργο ενος απο τους πρωτοπορους της μοντερνιστικης αρχιτεκτονικης στην Ελλαδα! του Νικολαου Μητσακη-1932)

ΘΥΜΑΜΑΙ,



πρωτοετεις εμεις, μπηκαμε στην αιθουσα μαθηματων που μας υπεδειξαν. Σε λιγο εμφανιστηκε ... το "τερας" των μαθηματικων ο Π. Τογκας, συνοδευομενος απο τον φιλολογο που θα μας ανελαμβανε, τον αξεχαστο Γοργολιτσα! Μας συστηθηκε- ο αρχαιοτερος των 3 συνδιευθυντων-, μας ευχηθηκε καλη σταδιοδρομια-επιτυχια και μας συνεστησε τον φιλολογο. Μας εξηγησε οτι ο φιλολογος και ο μαθηματικος, ο "φιλοσοφος" Κορωνης θα ηταν οι δυο βασικοι μας καθηγητες, αυτοι οι δυο μονο, συνεχως μεχρι την αποφοιτηση μας!


Το αλλο... "τερας" θυμαμαι επισης, αυτο της φυσικης! τον Αλκινοο Μαζη!
Αμεσως μετα την εκτοξευση του πρωτου "σπουτνικ", απο τους Ρωσσους το 1957, διεθεσε δυο διδακτικες ωρες(εκτος διδακτικης υλης) αναλυοντας μας , πως οι Ρωσσοι επιστημονες στηριζομενοι στα μαθηματικα και τη φυσικη των αρχαιων ελληνων συναδελφων τους! επετυχαν αυτοι πρωτοι! να εκτοξευσουν δορυφορο στο διαστημα!
Στη τελευταια ταξη του γυμνασιου, μετα τον αγιασμο, μου εδωσε 3 μερες αποβολη και τη 4η που θα επεστρεφα στο σχολειο, επρεπε να φερω μαζι μου τον πατερα μου!
Κι αυτο γιατι, οντας πλεον δ/ντης αρχαιοτερος, αφου μας καλωσορισε αρχισε να μας απαριθμει τα... "απαγορευεται" της χρονιας! Και επειδη ακουσε το χαρακτηριστικο γελιο μου... την πληρωσα! ετσι υπηρξα ο πρωτος απο το τμημα μου, μετα 6 χρονια , που πηρα αποβολη... για να παρουν τη σκυταλη, στη συνεχεια, πολλοι αλλοι συμμαθητες μου... ωστε κανεις να μην αποφοιτησει με παραπονο!


Και ποιον δεν θυμαμαι απο τους εξαιρετικους καθηγητες που ειχαμε! ολοι με το βαθμο γυμνασιαρχου!


Θυμαμαι, τον πραο, ευγενικο Τζουγανατο! Οταν φτασαμε στην Ελληνικη Επανασταση, στο μαθημα της ιστοριας, επι 3 η 4 διδακτικες ωρες μας εκανε αναλυση του χαρακτηρα του Καραισκακη... αυτου του "μπασταρδου, γυιου της καλογριας", οπως τον ελεγε! αυτου του "θηριου" του "γεννημενου στρατηγου", με καρδια μικρου παιδιου που εφτασε να σωσει απ' τη σφαγη και στη συνεχεια να ερωτευτει μια τουρκοπουλα και να την εχει διπλα του, φρουρο του ακοιμητο, πιστη μεχρι την ημερα του θανατου του στη μαχη του Φαληρου!
Μια αλλη φορα, ξεκουμπωσε το πουκαμισο του και μας εδειξε τα σημαδια απ' τον γερμανικο βουρδουλα στα μπουντρουμια της γκεσταπο στη Μερλιν!


Θυμαμαι τον "σοφο γεροντα", τον κορυφαιο φιλολογο Κ. Γεωργουλη! δ/ντη, τοτε, του Διδασκαλειου Μ.Ε. που συστεγαζοταν με τη Σχολη μας. Τον θυμαμαι να ερχεται στην αιθουσα ειτε μονος ειτε συνοδευοντας τους μετεκπαιδευομενους καθηγητες απ' ολης της Ελλαδας τα γυμνασια! να καθεται σε μια καρεκλα κατω απ' την εδρα και να παρακολουθει το μαθημα μας! και οι μετεκπαιδευομενοι καθηγητες στις 2 τελευταιες σειρες των θρανιων, που επρεπε να ειναι παντα ελευθερες γι' αυτους!


Τελος, ας θυμηθω και κατι αλλο!
Την οργανωση της πρωτης μας απεργιας, οταν οι αγγλοι απηγχονισαν τους ΚΑΡΑΟΛΗ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στην Κυπρο! Εγκεφαλος, οργανωτης, καθοδηγητης ο συμμαθητης και φιλος Ν.Κ., αριστουχος και σημαιοφορος!
Με τοποθετησε στην ομαδα περιφρουρησης της απεργιας απο τυχον απεργοσπαστες! Κανενας ομως δεν τολμησε, ουτε που το σκεφτηκε! Η επιτυχια πληρης!
Την αλλη μερα, οι καθηγητες μας... γελουσαν κατω απ' τα μουστακια τους!