Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

σαν ονειρο...

... 1954, το τριτο τμημα της Γ' ταξης οκταταξιου γυμνασιου(Α' τωρα), στο προαυλιο του σχολειου στην οδο Κωλεττη(κοντα στη πλατ. Κανιγγος), οπου στεγαστηκε η Β.Π.Σ. το 1946 μετα τη καταστροφη του ιστορικου κτιριου της τον Δεκεμβριο του 1944 σε μαχη μεταξυ των αγγλικων στρατευματων και των ανταρτων του ΕΛΑΣ.

***

Θυμαμαι, δωσαμε εισαγωγικες περι τους 800 μαθητες απ' ολη την Ελλαδα και εισαχθηκαμε 120!

Θυμαμαι με σεβασμο και συγκινηση τον δασκαλο μου της 5ης και 6ης δημοτικου, στη Σχολη Κ., που τις ημερες των εξετασεων ερχοταν λιγη ωρα πριν αρχισουν τα διαγωνισματα για ηθικη συμπαρασταση! Περιμενε ως τη ληξη τους!

Θυμαμαι, την ημερα του διαγωνισμου στα μαθηματικα, οταν βγηκα απ' την αιθουσα και με ρωτησε να του πω τι εγραψα, και διαπιστωσε οτι ειχα βρει λανθασμενο αποτελεσμα στο ενα απ' τα προβληματα που ειχα επιλεξει... επιασε το κεφαλι του με τα δυο του χερια και του λυθηκε η μυτη!! Με χαιρετησε κι εφυγε!

Θυμαμαι, στο επομενο διαγωνισμα ως συνηθως ηρθε στην ωρα του! Ευχομενος καλη επιτυχια μολις εφτασε η ωρα των διαγωνισμων, συμπληρωσε: και μη φοβασαι... παρα το λαθος που εκανες στα μαθηματικα θα εισαι απο τους εισακτεους στη Σχολη!

Θυμαμαι, Χριστουγεννα και Πασχα στο δημοτικο, οι μαθητες/τριες καναμε ερανο μεταξυ μας και του αγοραζαμε για δωρο υφασμα για ενα κοστουμι καθε φορα!
Γιατι ερχοταν στο σχολειο με παντελονια τριμμενα! Ειχε "χρεος" να βοηθα και την πατρικη του οικογενεια!