Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

... ΜΝΗΜΕΣ!




*******************
Τον γνωρισα, προσωπικα, τον Δεκεμβριο του 1981 οταν για πρωτη φορα επισκεφθηκε την Ελλαδα με επισημη προσκληση του Ανδρεα Παπανδρεου, λιγες μερες μετα το σχηματισμο της πρωτης κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ.

Τον συναντησα για τελευταια φορα, τον Οκτωβριο του 2001 οταν επισκεφτηκε την Ελλαδα με προσκληση της τοτε κυβερνησης του Κ. Σημιτη, για να δωση χαιρετισμο στο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ. Ηταν και η τελευταιa φορα για τον ιδιο που ταξιδευσε εκτος της Παλαιστινης. Εναν ακριβως μηνα μετα, τον Δεκεμβριο του ιδιου ετους οι ισραηλινοι πολιορκησαν το προεδρικο μεγαρο, στη Ραμαλλα της Δυτ. Οχθης, οπου βρισκοταν και του απαγορευσαν την εξοδο, μεχρι και λιγες μερες πριν το θανατο του, οταν μεταφερθηκε σε στρατιωτικο νοσοκομειο στο Παρισι για νοσηλεια.

Πολλες φορες σε συζητησεις, εκανε αναφορες στον Ηροδοτο και τη Μαχη του Μαραθωνα!

Στο ταξιδι του προς Τυνησια, μετα την εξοδο των μαχητων της Οργανωσης για την Απελευθερωση της Παλαιστινης απο τη Βηρυττο, ζητησε, το με Ελληνικη Σημαια πλοιο που τον μετεφερε να κανει ενα ενδιαμεσο σταθμο στο Πειραια με παρεκκλιση της πορειας του, για λιγες ωρες.

Οταν το πλοιο εφτασε στον Πειραια, σε ενα συντομο χαιρετισμο που εκφωνησε, ειπε, μεταξυ, αλλων οτι, η ενδιαμεση αυτη σταση σε ελληνικο εδαφος εχει ενα συμβολικο... ιστορικο νοημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: