Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

... ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ...




Η Ευρωπη ειναι ο φυσικος συμμαχος της Αμερικης. Συμμεριζεται τις ιδιες αξιες, μοιραζεται κατα το κυριο μερος την ιδια θρησκευτικη κληρονομια, εφαρμοζει τις ιδιες δημοκρατικες πολιτικες και ειναι η αρχικη κοιτιδα της μεγαλης πλειοψηφιας των Αμερικανων. [...]. Η Ευρωπη χρησιμευει επισης ως το εφαλτηριο για την προοδευτικη επεκταση της δημοκρατιας βαθυτερα στην Ευρασια.[...]. Τελικα, μια τετοια Ευρωπη θα μπορουσε να γινει ενας απο τους ζωτικους πυλωνες μιας ευρυτερης ευρασιατικης δομης ασφαλειας και συνεργασιας υπο την εγγυηση της Αμερικης.
Ομως, πρωτα απο ολα, η Ευρωπη ειναι το ουσιαστικο γεωπολιτικο προγεφυρωμα της Αμερικης στην ευρασιατικη ηπειρο. Τα γεωστρατηγικα διακυβευομενα της Αμερικης στην Ευρωπη ειναι τεραστια. [...].
Ωστοσο, το προβλημα ειναι οτι μια πραγματικα ευρωπαικη
" Ευρωπη " δεν υπαρχει. Ειναι οραμα, εννοια και στοχος,
αλλα δεν ειναι ακομη πραγματικοτητα.[...].


Η Γαλλια επιδιωκει να επανενσαρκωθει ως Ευρωπη. Η Γερμανια ελπιζει να επαναρθωσει μεσω της Ευρωπης. [...].
Η σιωπηρη αμερικανικη υποστηριξη επετρεψε στη Γαλλια και στη Γερμανια να προωθησουν τη διαδικασια της ευρωπαικης ενοποιησης.


Το κεντρικο ζητημα για την Αμερικη ειναι πως να οικοδομηθει μια Ευρωπη που να βασιζεται στη γαλλο-γερμανικη σχεση, μια Ευρωπη που να ειναι βιωσιμη, που να παραμεινει συνδεδεμενη με τις Ηνωμενες Πολιτειες... [...].


( ZBIGNIEW BRZEZINSKI, " Η Μεγαλη Σκακιερα - η αμερικανικη υπεροχη και οι γεωστρατηγικες της επιταγες ", μτφ. ΕΛΕΝΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ, εκδ. " ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ " , εκδ. οργανισμος ΛΙΒΑΝΗ, αθηνα 1998 )