Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

... ΤΙ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΧΟΡΟΣ;;

... ο ρυθμος, τα βηματα, οι κινησεις, οι φορεσιες!


...Εμενα μου θυμιζουν!


Μου θυμιζουν, πανω απ' ολα τα 25, περιπου, χρονια της ζωης μου που τα περασα μαζι τους! Η πρωτη φορα που ηλθα σε επαφη μαζι τους, ηταν στη Σαουδικη Αραβια τη δεκαετια του '70. Τη τριτη κιολας μερα που εφτασα εκει. Στο Gisan, στα συνορα με την Υεμενη-την ευδαιμονα Αραβια, το βασιλειο της Σαββα, την ερωμενη του βασιλια Σολομοντα! Μια πολη την εποχη εκεινη που, η μιση ειχε ηλεκτρικο τη μια μερα και η αλλη μιση την επομενη! Που η θερμοκρασια ηταν ολο το χρονο πανω απο 43-44c! Που εκανες ντουζ και δε μπορουσες να στεγνωσεις, γιατι η υγρασια ηταν συνεχως μεταξυ 95-99%! Που ολη η πολη ηταν "σκεπασμενη" μ' ενα συννεφο μποχας, γιατι ουτε δικτυο αποχετευσης υπηρχε, ουτε υδρευσης!

Βρισκονταν εκει, αλλοι μηχανικοι, αλλοι γιατροι, αλλοι κανοντας εμποριο, αλλοι στελεχοι ενος η δυο υποκ/των τραπεζων που λειτουργουσαν εκει και αλλοι υπαλληλοι σε δημοσιες υπηρεσιες. Ολοι τους προσφυγες, διωγμενοι απο το τοπο των γεννητορων τους! Μολις μαθευτηκε οτι ενας νεοφερτος Ελληνας εφτασε εκει, ορισμενοι απ' αυτους ετρεξαν να με εξυπηρετησουν, να με βοηθησουν οποτε και οπου υπηρξε αναγκη! Δεν γνωριζα ουτε μια λεξη αραβικη(ελαχιστες γνωριζω και τωρα)! Μολις καποιος απ' αυτους με γνωριζε, η πρωτη του κουβεντα ηταν... Ελληνας ειμαι κι' εγω, το λεει κι' ο Ηροδοτος, αυτος πρωτος αναφερεται σε μας, κι' ακομη φερουμε την εθνικη ονομασια που εκεινος αναφερει στην ιστορια του! Εγω βρεθηκα εκει για λογαριασμο καποιας ελληνικης εταιριας στην οποια, τοτε, εργαζομουν.


Και το ειχε η "τυχη" μου, μερικα χρονια αργοτερα, να βρεθω και να περασω μαζι τους τα πιο δημιουργικα χρονια ενος ανδρα! Μαζι στις κακουχιες τους, στους κινδυνους, στις χαρες τους και τις λυπες τους, στις νικες τους και τις ηττες τους! Μαζι απ' το Λιβανο, στη Τυνησια, πηγαινοντας οπου υπηρχε αναγκη και, τελος εξη χρονια στα Ην. Αραβικα Εμιρατα και πολυ λιγο στη Γαζα μεχρι που ο "πατερας" τους ο " Γερος " εφυγε απ'τη ζωη!


Με περιεβαλλαν με την αγαπη τους, την εμπιστοσυνη τους, μ' εμπασαν στα σπιτια τους, με θεωρησαν μελος της οικογενειας τους!

Και,στο τελος, με τιμησαν!

Τους ευχαριστω ολους τους!



Δεν υπάρχουν σχόλια: