Σε μια κοινωνια χωρις ισοτητα, η αρμονια, αληθεια και ομορφια μπορει να επικρατησει;
( John Milton )

Πεινουσαμε στης γης την πλατη.
Σα φαγαμε καλα
πεσαμε εδω στα χαμηλα
ανιδεοι και χορτατοι.
( Γ. Σεφερης )


Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

... αναμνησεις...

..." Αν η αμερικανικη πολιτικη φερνει αδικια η διαφθορα σε μια σειρα απο χωρες, τοτε οι καλλιτεχνες πρεπει να συζηταμε το ζητημα με τον τροπο του Μαρβιν Γκει η του Τζον Λενον.

Διαφορετικα, το χαρισμα που μας εδωσε ο Θεος δεν αναπτυσσεται πληρως "

( απο συνεντευξη του Carlos Santana, στον Θαναση Λαλα που δημοσιευεται στο τελευταιο τευχος, της περασμενης Πεμπτης, του περιοδικου FAQ, με την ευκαιρια της εμφανισεως του στην Αθηνα, στις 8 Ιουλιου )

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

...made in greece...
















... ειμαστε, χωρις αμφιβολια, οι αδιαφιλονικητοι... πατενταδες, παγκοσμιως!





Καντε κλικ στις φωτο και δειτε... τι ενθουσιασμος για τα εγκαινια του νεου Μουσειου της Ακροπολης!

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

... ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

Μια αεναη " θεατρικη παρασταση " σε συνεχειες ειναι η ΖΩΗ και εμεις, αλλοι σε ρολους πρωταγωνιστων, αλλοι σε δευτερους, τριτους κι αλλοι σε ρολους κομπαρσων!

Αγνωστος ο συγγραφεας κι ο σκηνοθετης και, οι υπολοιποι συντελεστες της "παραστασης" αγνωστοι, επισης!

( Υπαρχουν μερικοι απο μας, βεβαια, που αλλοι πιστευουν κι αλλοι νομιζουν πως τους γνωριζουν!
Η σωτηρια της ψυχης ειναι μεγαλο πραγμα! )

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

(2)... ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑΝΓΚΟ...

συνεχεια απ' τη προηγουμενη αναρτηση!

... Και μπορει να γρατζουναει τωρα πια, ομως εχει ακομα την αυρα της νιοτης! Της νιοτης της γενιας μας, της γενιας του '60 που πιστευε οτι θα μπορουσε να φτιαξει ενα κοσμο καλυτερο!

Θυμαμαι, οταν ενα καλοκαιρινο σουρουπο χτυπησε το τηλεφωνο μου, πισω στην Αθηνα πια εγω, υπηρετωντας τη θητεια μου. Το σηκωσα κι εκπληκτος ακουσα τη φωνη σου, σα να 'σουν πολυ κοντα! Μολις ειχες φτασει στην Αθηνα, απροειδοποιητα! Ηταν η πρωτη φορα που ερχοσουν στην Ελλαδα, την ιστορια της οποιας τοσο καλα, ηδη, γνωριζες!

Συναντηθηκαμε, και πινοντας το καφε μας και συζητωντας, περι παντος του επιστητου, για να σε "κουρδισω" σε ρωτησα, αν μια και εισαι τοσο κοντα, θα επισκεφτεις και τη χωρα των προγονων σου. Ποιος ειδε το Θεο και δεν φοβηθηκε!
Αναψες, κοκκινησες και μου 'πες... δε σου 'χω πει να μη μου μιλας ποτε γι' αυτην;
Δε σου 'χω πει τι σημαινει Σιωνισμος;
Τον γνωριζες καλα!

Εγω ειμαι απ' την Αργεντινη, μου τονισες, αυτη ειναι η Πατριδα μου!

Και, αργοτερα, οταν η "τυχη" μ' εφερε απ' την αλλη οχθη, καταλαβα καλα ποσο δικιο ειχες και ποσο καλα γνωριζες τα πραγματα!

Που και που αναρωτιεμαι μηπως επαιξες και συ καποιο ρολο στη ζωη μου!



ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑΝΓΚΟ...

... σε μια αξεχαστη φιλια απο τα χρονια της Ιταλιας... που το 45αρι σε βινυλιο που μου δωρισε το εχω ακομη, αν και τωρα, μετα τοσα χρονια και τοσα ακουσματα, γρατζουναει πια!

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

... πρωινες περιδιαβασεις...

... και κατι χαρουμενο, για τον happypepper !

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

... νυκτερινες περιδιαβασεις...

... νεα σεληνη, αποψε!

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

... ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ... ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑ!

Ολα τα γυμνασιακα μου χρονια, τα περασα στο Χαλανδρι! Στο τοτε, Ν. Χαλανδρι.
Εκει μετακομισαμε με τους γονεις μου, στο α' οροφο μιας διωροφης κατοικιας, με κηπο! Το σπιτι του παππου στο Βυρωνα δεν επαρκουσε πια.
Ο πατερας ειχε υποχρεωση να φερει στο σπιτι και την αδελφη της μητερας του, που ειχε πλεον γερασει πολυ. Τη θεια Ιωαννα!

Στο ισογειο ενα ζευγαρι, απ' τη Κερκυρα, με το γυιο τους τον Σπυρο, ενα χρονο μεγαλυτερο απο μενα.
Διπλα ενα αλλο ζευγαρι, απ' την Αταλαντη, με το γυιο τους επισης, τον Βασιλη η Βασιλακη, οπως τον φωναζω ακομη, εγω!
Παραδιπλα αλλο ζευγαρι κι αυτο μ' ενα γυιο τον Νικο, επισης ενα χρονο μεγαλυτερο μου, κι ενα κοριτσι αρκετα μεγαλυτερο που το ονομα του δεν το θυμαμαι!
Απο πισω, μεσοτοιχια, αλλο ζευγαρι με τρεις κορες! Τη Σουλα(που ερχοταν, ομως, στις διακοπες μονο, γιατι ηταν οικοτροφος στη σχολη καλογραιων της Ναξου), τη Ντορα και τη Νουνου!
Απεναντι, αλλο ζευγαρι μ' ενα γυιο πολυ μικροτερο απο ολους μας!
Και πιο περα μια στανη! Καθε πρωι ο τσοπανος μας εφερνε γαλα φρεσκο-αρμεγμενο στο σπιτι!
Ολα τα σπιτια ειχαν κοτετσια! Αυγα... ημερας!
Ολοι οι δρομοι, χωματοδρομοι! Αυτη ηταν η γειτονια μου στο Χαλανδρι!

Και καθε μεσημερι, επαιρνα το λεωφορειο και κατεβαινα στη πλατεια Κανιγγος, γιατι στην οδο Κωλεττη, ηταν το σχολειο μου! Το βραδυ, η αντιστροφη διαδρομη.
Επι εξη χρονια!

Τα σαββατο-κυριακα, παιχνιδι στους χωματοδρομους ολα τα παιδια μαζι, αγορια, κοριτσια!
Τις κυριακες το πρωι, ολοι, κατηχητικο στον Αγ. Νικολαο στη πλατεια Χαλανδριου!

Στη πλατεια Χαλανδριου υπηρχε κι ενα μικρο αλσος τοτε, μ' ενα μικρο καλοκαιρινο θεατρακι. Τα καλοκαιρια ερχονταν θιασοι και επαιζαν επιθεωρησεις! Ερχονταν και καραγκιοζοπαικτες κι επαιζαν καραγκιοζη! Ερχονταν και θιασοι βαριετε, με τραγουδιστες, τραγουδιστριες, ζογκλερς, ταχυδακτυλουργους, κονφερανσιε!

Τα σχολικα μας βιβλια και τη σχολικη μας υλη, τα αγοραζαμε αλλοι απ' το βιβλιοπωλειο "Κοραης" κι αλλοι απ' το "Ευριπιδης", αναλογα με τις προτιμησεις του ο καθενας και με τη συμπαθεια και τη γνωριμια που ειχε αναπτυξει με τους ιδιοκτητες τους! Αργοτερα αγοραζαμε και λογοτεχνικα βιβλια, οσοι ενδιαφερομαστε, κατα παραγγελια! Και τα δυο, σχεδον μαζι ανοιξανε, απ' οσο θυμαμαι!

( η αναρτηση αυτη " γεννηθηκε" κατα την αναγνωση ενος βιβλιου που μου δωρηθηκε, με ιδιο
τιτλο - χωρις τα αποσιωπητικα- των εκδ. " ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ", αλλα με αναφορες μιας 10ετιας μετα )

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΙΓΚΟΥΙΝΩΝ... Η ΠΙΓΚΟΥΙΝΙΑ

" Δηλαδη, το κοινωνικο αυτο καθεστως φαινοταν το πιο στερεο απο οσα ειδε ποτε ο κοσμος, στην ανθρωποτητα τουλαχιστο, γιατι οι μελισσες και τα μερμηγκια ζουν σε καθεστως ασυγκριτα σταθερωτερο. Απο κανενα σημαδι δεν θα μπορουσε να προβλεψη κανεις πως θα καταστραφη μια ταξη πραγματων εδραιωμενη πανω σε ο,τι πιο δυνατο υπαρχει στην ανθρωπινη φυση, την αλαζονεια και την απληστια. Κι ομως οι φωτισμενοι παρατηρητες ξεχωριζαν πολλες αιτιες για ανησυχια. Οι πιο σιγουρες, αν και οι λιγοτερο φανερες, ανηκαν στον οικονομικο τομεα και ηταν κατα κυριο λογο η ολοενα μεγαλυτερη υπερπαραγωγη, με συνεπεια τις μακροχρονες και μαρτυρικες ανεργιες, που οι βιομηχανοι τις εβλεπαν, ειν' αληθεια, σαν ευκαιριες για να διχαζουν την εργατικη δυναμη φερνοντας τους ανεργους αντιμετωπους με εκεινους που ειχαν δουλεια."


( του ΑΝΑΤΟΛ ΦΡΑΝΣ, " Το νησι των Πιγκουινων ", μτφ. Αγγελου Νικα, εκδ. " ΒΙΠΕΡ " - παπυρος- γραφικαι τεχναι α.ε. αθηναι, αθηνα 1974 )

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

... ΜΝΗΜΕΣ!




*******************
Τον γνωρισα, προσωπικα, τον Δεκεμβριο του 1981 οταν για πρωτη φορα επισκεφθηκε την Ελλαδα με επισημη προσκληση του Ανδρεα Παπανδρεου, λιγες μερες μετα το σχηματισμο της πρωτης κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ.

Τον συναντησα για τελευταια φορα, τον Οκτωβριο του 2001 οταν επισκεφτηκε την Ελλαδα με προσκληση της τοτε κυβερνησης του Κ. Σημιτη, για να δωση χαιρετισμο στο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ. Ηταν και η τελευταιa φορα για τον ιδιο που ταξιδευσε εκτος της Παλαιστινης. Εναν ακριβως μηνα μετα, τον Δεκεμβριο του ιδιου ετους οι ισραηλινοι πολιορκησαν το προεδρικο μεγαρο, στη Ραμαλλα της Δυτ. Οχθης, οπου βρισκοταν και του απαγορευσαν την εξοδο, μεχρι και λιγες μερες πριν το θανατο του, οταν μεταφερθηκε σε στρατιωτικο νοσοκομειο στο Παρισι για νοσηλεια.

Πολλες φορες σε συζητησεις, εκανε αναφορες στον Ηροδοτο και τη Μαχη του Μαραθωνα!

Στο ταξιδι του προς Τυνησια, μετα την εξοδο των μαχητων της Οργανωσης για την Απελευθερωση της Παλαιστινης απο τη Βηρυττο, ζητησε, το με Ελληνικη Σημαια πλοιο που τον μετεφερε να κανει ενα ενδιαμεσο σταθμο στο Πειραια με παρεκκλιση της πορειας του, για λιγες ωρες.

Οταν το πλοιο εφτασε στον Πειραια, σε ενα συντομο χαιρετισμο που εκφωνησε, ειπε, μεταξυ, αλλων οτι, η ενδιαμεση αυτη σταση σε ελληνικο εδαφος εχει ενα συμβολικο... ιστορικο νοημα!

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

... ΤΙ ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΧΟΡΟΣ;;

... ο ρυθμος, τα βηματα, οι κινησεις, οι φορεσιες!


...Εμενα μου θυμιζουν!


Μου θυμιζουν, πανω απ' ολα τα 25, περιπου, χρονια της ζωης μου που τα περασα μαζι τους! Η πρωτη φορα που ηλθα σε επαφη μαζι τους, ηταν στη Σαουδικη Αραβια τη δεκαετια του '70. Τη τριτη κιολας μερα που εφτασα εκει. Στο Gisan, στα συνορα με την Υεμενη-την ευδαιμονα Αραβια, το βασιλειο της Σαββα, την ερωμενη του βασιλια Σολομοντα! Μια πολη την εποχη εκεινη που, η μιση ειχε ηλεκτρικο τη μια μερα και η αλλη μιση την επομενη! Που η θερμοκρασια ηταν ολο το χρονο πανω απο 43-44c! Που εκανες ντουζ και δε μπορουσες να στεγνωσεις, γιατι η υγρασια ηταν συνεχως μεταξυ 95-99%! Που ολη η πολη ηταν "σκεπασμενη" μ' ενα συννεφο μποχας, γιατι ουτε δικτυο αποχετευσης υπηρχε, ουτε υδρευσης!

Βρισκονταν εκει, αλλοι μηχανικοι, αλλοι γιατροι, αλλοι κανοντας εμποριο, αλλοι στελεχοι ενος η δυο υποκ/των τραπεζων που λειτουργουσαν εκει και αλλοι υπαλληλοι σε δημοσιες υπηρεσιες. Ολοι τους προσφυγες, διωγμενοι απο το τοπο των γεννητορων τους! Μολις μαθευτηκε οτι ενας νεοφερτος Ελληνας εφτασε εκει, ορισμενοι απ' αυτους ετρεξαν να με εξυπηρετησουν, να με βοηθησουν οποτε και οπου υπηρξε αναγκη! Δεν γνωριζα ουτε μια λεξη αραβικη(ελαχιστες γνωριζω και τωρα)! Μολις καποιος απ' αυτους με γνωριζε, η πρωτη του κουβεντα ηταν... Ελληνας ειμαι κι' εγω, το λεει κι' ο Ηροδοτος, αυτος πρωτος αναφερεται σε μας, κι' ακομη φερουμε την εθνικη ονομασια που εκεινος αναφερει στην ιστορια του! Εγω βρεθηκα εκει για λογαριασμο καποιας ελληνικης εταιριας στην οποια, τοτε, εργαζομουν.


Και το ειχε η "τυχη" μου, μερικα χρονια αργοτερα, να βρεθω και να περασω μαζι τους τα πιο δημιουργικα χρονια ενος ανδρα! Μαζι στις κακουχιες τους, στους κινδυνους, στις χαρες τους και τις λυπες τους, στις νικες τους και τις ηττες τους! Μαζι απ' το Λιβανο, στη Τυνησια, πηγαινοντας οπου υπηρχε αναγκη και, τελος εξη χρονια στα Ην. Αραβικα Εμιρατα και πολυ λιγο στη Γαζα μεχρι που ο "πατερας" τους ο " Γερος " εφυγε απ'τη ζωη!


Με περιεβαλλαν με την αγαπη τους, την εμπιστοσυνη τους, μ' εμπασαν στα σπιτια τους, με θεωρησαν μελος της οικογενειας τους!

Και,στο τελος, με τιμησαν!

Τους ευχαριστω ολους τους!



... ας το διασκεδασουμε... κυριακη γαρ...

... αρκετα ασχοληθηκαμε,για την ωρα... με εμβριθεις κουφιοκεφαλακηδες!

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

... το τελος της ιστοριας η... επιμυθιον.

Ως γνωστον, ολοι οι σοβαροι "ισμοι" στηριχθηκαν/ονται και επεζησαν/ουν χαρις σ' ενα σοβαρο θεωρητικο υποβαθρο, αλλως εκφυλιζονται σιγα-σιγα και σβηνουν!

Γι' αυτο και ο φασισμος και ολα τα φασιστοειδη καθεστωτα προσπαθησαν, παντα, να δημιουργησουν ενα θεωρητικο υποβαθρο, προκειμενου να προσδωσουν σοβαροτητα στη προσπαθεια τους να διαιωνισθουν! Προθυμοι επιστημονες και/η διανοουμενοι υπηρχαν και θα υπαρχουν παντα! Ο Κος Φρανσις Φουκουγιαμα ειναι ο θεωρητικος του αμερικανικου νεο-φιλελευθερ(ισμου) και, κατ' επεκταση, αυτου της Ε.Ε. !
Η.Π.Α. και Ε.Ε., χωρις αμφιβολια, πανε χερι-χερι!
Ο ιδιος, ομως, πριν λιγα χρονια αλλαξε "στρατοπεδο", πιθανως, γιατι διεβλεψε την επελθουσα, ηδη, μεταβολη στην αμερικανικη ηγεσια!
Τετοια φαινομενα, παρατηρουνται σε εποχες παρακμιακες, οπως ειναι αυτη που διανυουμε!




Αφιερωνεται:

( προηγουνται, παντα, οι κυριες! )


1. Στην Κα. Ρεπουση(και σε ολους τους συμπαραστατες της, και των δυο μεγαλων κομματων), ... με τον οφειλομενο σεβασμο στο ακαδημαικο της εργο!

2. Στον Κο. Τρεμοπουλο, νεο-εκλεγεντα ευρω-βουλευτη νεο-εμφανιζομενου κομματος... με ευχες για επιτυχια στα νεα του καθηκοντα!

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

... λεβεντογεννα Κρητη...







αφιερωνεται:

1. Στις Κρητικοπουλες... με αγαπη!

2. Στους μεταρρυθμιστες της ελληνικης παιδειας, ολων των κυβερνησεων... με θλιψη!

3. Στο κομμα του Συνασπισμου και στη σημερινη ηγεσια του, που ελαβε ποσοστο της ταξης του 10% στα... Ζωνιανα καταλαμβανοντας, ετσι, τη 3η θεση... με θαυμασμο!









( για μεγεθυνση, καντε κλικ στα κειμενα )

... βρεχει;

...οχι, περα βρεχει...


****
... οχι, τρια πουλακια καθονται






Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

... χωρις τιτλο...

Απ' ο,τι διαβασα σε καποια free press εφημεριδα:

Ο γνωστος βιβλιοπωλης-εκδοτης, "σωτηρας" της εθνικης μας κληρονομιας και μεγας ελληναρας, σε πανελ το βραδυ της περασμενης Κυριακης, απεκαλεσε τους μισους Ελληνες που εκαναν αποχη απο τις ευρωεκλογες... χαβαλεδες!

1. Απορω! Πως και δε βρηκε μια λεξη " καθαροαιμη " ελληνικη να χρησιμοποιησει! Τοσα λεξικα εχει εκδωσει και, μπραβο του γι' αυτο!
2. Αναρωτιεμαι, μηπως εχει κατα νου να διεκδικησει την αρχηγια των... χαβαλεδων!
3. Λογω ηλικιας, ας μου επιτρεψει μια συμβουλη!
Ας δωρισει στον αρχηγο του μερικα βιβλια, για τη βιβλιοθηκη του στουντιο(του πρωην TELECITY και πλεον ΤΗΛΕΑΣΤΥ ) απ' το οποιο εκπεμπει, γιατι αυτη η βιβλιοθηκη η οποια φαινεται στις οθονες των τηλεορασεων - επειδη εχω καποιες λιγες γνωσεις - σα... σκηνικο μοιαζει!
Και βεβαια, οπωσδηποτε μια ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ, με σελιδοδεικτη στη φραση "... μη γνωτω η δεξια σου τι ποιει η αριστερα σου. "!

Καθε φορα που τον εβλεπα(γιατι πια, δε βλεπω τηλεοραση), κανοντας ζαπινγκ, θυμομουν το χαβαλε που γινοταν στις επιφυλακες η στις υπηρεσιες μου - κατα τη διαρκεια της θητειας μας, που συνεπεσε λογω αναβολης δικης μου, μια και τυχαινει να ειμαι μεγαλυτερος του - με κατι γραμματα που διαβαζε στους συστρατιωτες!
Τι ωραιες, αληθεια, εποχες! Οταν τα θυμαμαι γελαω!

Τους χαιρετισμους μου!

Διαβασα, τυχαια σημερα, το τιτλο προαστιακης εφημεριδας, προφανως αναφερομενο στο μεγαλο ποσοστο αποχης, στις ευρω-εκλογες:


ΔΕ ΒΡΕΧΕΙ, ΣΑΣ...

ΦΤΥΝΟΥΝ


δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω τη πολιτικη τοποθετηση - αν υπαρχει τετοια - της συγκεκριμενης εφημεριδας.


Δηλωνω ομως κατηγορηματικα οτι, αν και ανηκω απο προχθες στην ομαδα του ενος στους δυο Ελληνες,

δεν γνωριζω αν ειμαι αχρειος...

αλλα, οπωσδηποτε, ουτε βολεμενος ειμαι, ουτε κοτερο εχω, ουτε Φιλιππινεζα!


Προσθετω οτι, καθολου, μα καθολου δεν παρεξηγω πρωην υπουργο και κορυφαιο της αξιωματικης αντιπολιτευσης, για σχετικη δηλωση του περι αχρειων, βολεμενων κ.λπ !

Γνωριζω, απο τα... γυμνασιακα μας χρονια, οτι παντα του αρεσαν τα αστεια και τα καλαμπουρια!

Και λυπαμαι που ψηφιζω σε διαφορετικη περιφερεια απ' αυτην που πολιτευεται!

... ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ... (τελευταιο)

συνεχεια των δυο προηγουμενων αναρτησεων



[...]Στο ορατο μελλον, ο κοσμος θα χωριστει σε ενα μετα-ιστορικο κοσμο και σ' εναν κοσμο που ακομη θα διανυει την ιστορικη του εξελιξη. Εντος του μετα-ιστορικου κοσμου, ο κυριος αξονας των διακρατικων αλληλοεπιδρασεων θα ειναι ο οικονομικος αξονας, ενω οι παλαιοι κανονες της πολιτικης της ισχυος θα εχουν ελαττουμενη σημασια. Δηλαδη, θα μπορουσε κανεις να φανταστει μια δημοκρατικη Ευρωπη, που θα ηταν πολυπολικη και κυριαρχουμενη απο τη γερμανικη οικονομικη δυναμη και στην Ευρωπη αυτη οι γειτονες της Γερμανιας θα ειχαν μια σχετικα μικρη αισθηση στρατιωτικης απειλης και δε θα επαιρναν ειδικα μετρα βελτιωσης της στρατιωτικης τους ετοιμοτητας. [...].
Εχει αποδειχθει πολυ δυσκολο για τις χωρες του μετα-ιστορικου κοσμου να ανακοψουν το μεταναστευτικο ρευμα για τουλαχιστον δυο λογους. Πρωτον, αντιμετωπιζουν μεγαλη δυσκολια στη συνταξη ενος δικαιου νομικου πλαισιου, το οποιο να απαγορευει την εισοδο μεταναστων στη χωρα, πλαισιο που να μη φαινεται ρατσιστικο η εθνικιστικο, παραβιαζοντας ετσι εκεινες τις οικουμενικες αρχες περι δικαιου στις οποιες ως φιλελευθερες δημοκρατιες ειναι προσηλωμενες. [...].
Ο δευτερος λογος ειναι οικονομικος, εφοσον σχεδον καθε ανεπτυγμενη χωρα αντιμετωπιζει ελλειψη εργατικων χεριων σε συγκεκριμενους τομεις ανειδικευτης η ημιειδικευμενης εργασιας, τομεις για τους οποιους υπαρχει τεραστια προσφορα απο τον Τριτο Κοσμο. [...].

[...] Ενας Ρεζι Ντεμπραι μπορεσε να βρει διεξοδους στο θυμικο του δυναμισμο που ηταν ολοκληρωτικα καταπιεσμενος στην ευημερουσα και μεσοαστικη Γαλλια, πολεμωντας στις ζουγκλες της Βολιβιας στο πλευρο του Τσε Γκεβαρα. Ειναι ισως θετικο για τις φιλελευθερες δημοκρατιες που υπαρχει ο Τριτος Κοσμος για να απορροφα την ενεργητικοτητα και τις φιλοδοξιες τετοιων ανθρωπων' αν αυτο ειναι θετικο και για τον Τριτο Κοσμο, αυτο ειναι μια αλλη υποθεση.


(FRANCIS FUKUYAMA, " ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ", μτφ. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗΣ, εκδ. ΕΚΔ. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΒΕ, αθηνα )

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

... ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ...




Η Ευρωπη ειναι ο φυσικος συμμαχος της Αμερικης. Συμμεριζεται τις ιδιες αξιες, μοιραζεται κατα το κυριο μερος την ιδια θρησκευτικη κληρονομια, εφαρμοζει τις ιδιες δημοκρατικες πολιτικες και ειναι η αρχικη κοιτιδα της μεγαλης πλειοψηφιας των Αμερικανων. [...]. Η Ευρωπη χρησιμευει επισης ως το εφαλτηριο για την προοδευτικη επεκταση της δημοκρατιας βαθυτερα στην Ευρασια.[...]. Τελικα, μια τετοια Ευρωπη θα μπορουσε να γινει ενας απο τους ζωτικους πυλωνες μιας ευρυτερης ευρασιατικης δομης ασφαλειας και συνεργασιας υπο την εγγυηση της Αμερικης.
Ομως, πρωτα απο ολα, η Ευρωπη ειναι το ουσιαστικο γεωπολιτικο προγεφυρωμα της Αμερικης στην ευρασιατικη ηπειρο. Τα γεωστρατηγικα διακυβευομενα της Αμερικης στην Ευρωπη ειναι τεραστια. [...].
Ωστοσο, το προβλημα ειναι οτι μια πραγματικα ευρωπαικη
" Ευρωπη " δεν υπαρχει. Ειναι οραμα, εννοια και στοχος,
αλλα δεν ειναι ακομη πραγματικοτητα.[...].


Η Γαλλια επιδιωκει να επανενσαρκωθει ως Ευρωπη. Η Γερμανια ελπιζει να επαναρθωσει μεσω της Ευρωπης. [...].
Η σιωπηρη αμερικανικη υποστηριξη επετρεψε στη Γαλλια και στη Γερμανια να προωθησουν τη διαδικασια της ευρωπαικης ενοποιησης.


Το κεντρικο ζητημα για την Αμερικη ειναι πως να οικοδομηθει μια Ευρωπη που να βασιζεται στη γαλλο-γερμανικη σχεση, μια Ευρωπη που να ειναι βιωσιμη, που να παραμεινει συνδεδεμενη με τις Ηνωμενες Πολιτειες... [...].


( ZBIGNIEW BRZEZINSKI, " Η Μεγαλη Σκακιερα - η αμερικανικη υπεροχη και οι γεωστρατηγικες της επιταγες ", μτφ. ΕΛΕΝΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ, εκδ. " ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ " , εκδ. οργανισμος ΛΙΒΑΝΗ, αθηνα 1998 )
[...]: Που τελειωνει η Ευρωπη; Η Ευρωπη τελειωνει εκει που τελειωνει η δυτικη Χριστιανοσυνη και εκει που αρχιζει το Ισλαμ και η Ορθοδοξια. Αυτη ειναι η απαντηση που θελουν να ακουσουν οι Δυτικοευρωπαιοι και που υποστηριζουν χαμηλοφωνα' αυτη που εχουν αμεσα επιδοκιμασει διαφοροι διανοουμενοι και πολιτικοι ηγετες. [...]. Επιπλεον, ενας διακεκριμενος Αγγλος συμφωνει οτι "η μεγαλη διαχωριστικη γραμμη τοποθετειται μεταξυ της Ανατολικης και της Δυτικης Εκκλησιας, δηλαδη, μεταξυ των λαων που ασπαστηκαν το Χριστιανισμο απο τη Ρωμη η μεσω κελτικων η γερμανικων φυλων, και αυτων που βρισκονται ανατολικα και νοτιοανατολικα, στους οποιους ο Χριστιανισμος μεταδοθηκε μεσω της Κωνσταντινουπολης και του Βυζαντιου".[...]. Η Ελλαδα δεν αποτελει μερος του δυτικου πολιτισμου, αλλα υπηρξε η πατριδα του κλασσικου πολιτισμου, ο οποιος υπηρξε, με τη σειρα του, σημαντικη πηγη του δυτικου πολιτισμου. Στην αντιπαραθεση τους με την Τουρκια, οι Ελληνες θεωρουν τους εαυτους τους ιστορικα υπερασπιστες του Χριστιανισμου. Σε αντιθεση με τους Σερβους, τους Ρουμανους η τους Βουλγαρους, η ιστορια τους εκτυλισσεται μαζι με την ιστορια της Δυσης. Παρολα αυτα, η Ελλαδα αποτελει εξαιρεση ως ορθοδοξος ξενος στους δυτικους οργανισμους. Δεν υπηρξε ποτε ενα ευκολο μελος ουτε για την Ευρωπαικη Ενωση αλλα ουτε και για το ΝΑΤΟ, και δυσκολευεται να προσαρμαστει στις αρχες και τα ηθη και των δυο.[...]. Η Ελλαδα ηταν η φτωχοτερη απο ολα τα αλλα μελη της κοινοτητας και του ΝΑΤΟ, ενω συχνα επεδιωκε οικονομικες πολιτικες που φαινονταν να αψηφουν τα μετρα που επικρατουσαν στις Βρυξελλες. Η συμπεριφορα της Ελλαδας ως προεδρευουσας του Συμβουλιου της Ευρωπαικης Ενωσης το 1994 εξοργισε τα αλλα μελη, και οι αξιωματουχοι της Δυτικης Ευρωπης χαρακτηρισαν λαθος το γεγονος οτι η Ελλαδα ειναι μελος.

( ΣΑΜΙΟΥΕΛ Π. ΧΑΝΤΙΓΚΤΟΝ, " Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ και ο ανασχηματισμος της παγκοσμιας ταξης ", μτφ. Σηλια Ριζοθαναση,
4η εκδ. " TERZO BOOKS ", αθηνα 2001 )


Σημ. του blogger: η αναρτησεις αυτες γινονται με την ευκαιρια ενος διαλογου, πανω στο θεμα της αποχης, της πτωσης του ποσοστου του Συνασπισμου και της ανοδου του ποσοστου του ΛΑΟΣ, κατα τις προχθεσινες ευρω-εκλογες!
Απευθυνονται δε, σε οψιμους και νεαρους, κυριως,
" επαναστατες " αφ' ενος, αλλα και " ζηλωτες" παλαιους
και νεοκοπους, αφ' ετερου!

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

... ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ...




... το βεβαιον ειναι οτι βαινομεν προς εκλογας...

... εκεινο που θαυμαζω... ειναι η χουφτα σου...

... αρκετα δεν εχεις εκτεθει... κι αλλο!


και... που εισαι ακομα...

... οι καιροι αλλαξαν βεβαια... αλλα ο Φωκιων Δημητριαδης, παντα επικαιρος!

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

... EXIT POLL...

... μαυρος ειναι...

καλογερος δεν ειναι...

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

... στη δουλεια δε θα γυρισω...

... βοηθα jumbo

... ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΩ

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

... χθες, Τριτη...

... ενα ferry-παντοφλα διασταυρωνεται μ' ενα αλλο, στον Ευβοικο...

*** ***

... το φεγγαρι ανεβαινει στον ουρανο!






... και ο ηλιος κανει βουτια στη θαλασσα!





κατω: ... τι μπορει... ν' ανακαλυψει καποιος παρατηρητικ-
ος στην Ερετρια... στρ. jeep του 1940 που χρησιμοποιη-
θηκε και στο πολεμο της Κορεας... original, παρακαλω! ... μπραβο Ερετρια!




*** ***





... στο πηγαιμο για Ωρωπο, μεσω Γραμματικου-Βαρναβα-Καπανδριτιου!















Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΑΛΛΑΓΗ... ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...

... γιατι... ο μεγαλος αδελφος παρακολουθει τα παντα και τους παντες...!